Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturexpert varnar för närgången fluga

Förra veckan var Sören Larsson och hans fru ute i skogarna väster om Ramnäs för att plocka blåbär. Plötsligt uppenbarade sig en stor brummande fluga framför dem.

Annons

  Flugan påminde om en humla i både storlek och färg. Den hade stora bruna ögon och var närgången. Paret återvände till platsen två dagar senare och lyckades fånga in flugan och dokumentera den på foto. Det visade sig vara en nässtyngfluga.

– Det otrevliga med denna insekt är att honan kläcker äggen i sin kropp. Sedan letar den reda på ett värddjur, exempelvis en älg och skjuter in larverna in i älgens näsborrar, berättar Sören Larsson, ordförande i Ramnäs-Virsbo Naturklubb.

Larverna sätter sig fast och äter av älgens slemhinnor. Den älg som angrips blir sjuk och i vissa fall så svag att den dukar under.

– Anledningen till att flugan uppvaktar också människor kan bero på att flugan uppfattar människors ögon som att det är älgens näsborrar. Det har hänt bland annat i Finland att människor fått larver insprutade i ögat, säger Sören Larsson, som vill att människor som vistas i skogen ska ha kunskap om flugan.

– Kommer det en stor humlelik fluga framför dig så mota bort den! säger Sören Larsson.

Annons