Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej till vargjakt i Färnareviret

Förvaltningsrätten i Uppsala har beslutat att upphäva länsstyrelsen Västmanlands beslut om licensjakt på varg i Färna-reviret.

Annons
Länsstyrelsen i Västmanland har inte motiverat sitt jaktbeslut bra nog, enligt domen från förvaltningsrätten i Uppsala. Arkivbild.

Förvaltningsrätten bedömer att licensjakten på varg i Västmanland som länsstyrelsen beslutade om strider mot EU-direktiv och svensk lagstiftning.

När länsstyrelsen tog beslut om licensjakten angavs skälen vara minska de socioekonomiska konsekvenserna och förbättra möjligheterna för tamdjurshållning. 

Förvaltningsrätten anser länsstyrelsen inte har kunnat styrka varför de skälen är så viktiga att de motiverar undantag från skyddslagstiftningen. Förvaltningsrätten anser inte heller att länsstyrelsen kunnat visa på att licensjakten skulle uppfylla sitt syfte med att minska konsekvenserna av varg.

I ett pressmeddelande utvecklar rådmannen Eva Frånlund Althin rättens beslut:

- Det är viktigt att understryka att förvaltningsrätten inte ifrågasätter att förekomst av varg kan medföra konsekvenser ur ett socioekonomiskt perspektiv. Rättens uppgift har emellertid varit att bedöma om länsstyrelsen visat att man utifrån det befintliga regelsystemet haft fog för att besluta om licensjakt, mot bakgrund av det strikta skyddssystem som finns för varg. Förvaltningsrätten har funnit att länsstyrelsen inte kunnat visa detta, säger rådmannen Eva Frånlund Althin.

Annons