Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norberg får näst mest i landet per invånare

Norbergs kommun får ett stort tillskott i kassan sedan regeringen presenterat att de vill höja kommunbidragen till kommuner som tar emot många asylsökande. På Malmhedens IP fick ministern Gabriel Wikström (S) träffa Norbergs tennisklubb, NAIF och Västmanlands idrottsförbund.

Annons
Sjukvårds-, folkhälso-, och idrottsminister Gabriel Wikström (S) besökte under onsdagen bland annat Malmhedens IP för att träffa idrottsföreningar i Norberg.

Under onsdagen var ministern Gabriel Wikström (S) på besök i Norberg för att lära sig mer om bland annat idrottsrörelsens integrationsprojekt.

På frågan om vad han gör för Norberg i och med det stora antalet asylsökande sa han:

– Jag har kontakt med de socialdemokratiska kommunalråden här för att de ska ha en direktkanal in i regeringen, sa Gabriel Wikström.

Under torsdagen

presenterade regeringen en tilläggsproposition till budgeten.

I tillägget utökas utgifterna för mottagandet av asylsökande med 11 miljarder.

8,3 miljarder av dessa är en engångssumma som betalas ut till kommunerna och fördelas så att kommunerna med flest asylsökande får mest pengar per invånare.

Räknat per invånare

får Norberg näst mest i landet. 6 071 kronor per invånare, totalt 40,6 miljoner kronor. Fagersta får 48 miljoner vilket blir 3 435 kronor per invånare och Skinnskatteberg får 15,7 miljoner, vilket blir 3 294 kronor per invånare.

– Det här är några av de kommuner som har tagit emot flest asylsökande trots att de är några av de mindre kommunerna i landet och inte har så god ekonomi, säger Gabriel Wikström.

NAIF berättade om ”integrationscupen” som de anordnade tillsammans med biblioteket i Norberg i somras, tennisklubben har sommartennisläger. Idrottsförbundet är med i ett projekt om att utbilda ungdomsledare bland de asylsökande ungdomarna med idrottsintresse.

– Vi ska skaffa

lotsar som kan koppla ihop de flyktingboendna med idrottsföreningarna, säger Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef.

Gabriel Wikström tycker att han i Norberg ser resultat av den satsning på integrerande idrott som regeringen fått igenom.

– Ofta är det inte pengarna som spökar utan det gäller att hitta ledare och så. Men pengarna kan bidra till att göra det enklare, säger han.

– Detta år tillför vi 32 miljoner och nästa år 64 miljoner. Det är fantastisk utväxling på dem.

Mer läsning

Annons