Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norbergspolitiker är dyra i drift

I Norberg betalade varje invånare 1445 kronor förra året för att finansiera kommunpolitiken. Det är dyrast i länet och sjunde dyrast i landet.

Annons

NORBERG. Enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL, lägger norbergarna ovanligt mycket pengar på att sköta den politiska ruljangsen. Men det kan bero på en redovisningsskillnad.

Kommunal demokrati kostar pengar. Det är ofrånkomligt. Det måste finnas fullmäktige, sekretariat, lokaler och så vidare.

Även om de flesta fritidspolitiker drivs av ideella motiv får de ofta ersättning för den tid de arbetar i utskott och styrelser.

–Men våra politikerarvoden ligger inte särskilt högt, förklarar Åsa Eriksson, socialdemokratiskt kommunalråd i Norberg.

Hon blev förvånad när såg vad SKL räknat att kommunpolitiken kostar i respektive kommun. Enligt statistiken kostade den nämligen så mycket som 1445 kronor per invånare förra året i Norberg. Det är den högsta siffran i länet och den sjunde högsta i landet.

I Fagersta kostade kommunpolitiken 848 kronor och i Skinnskatteberg 1085 kronor.

–Små kommuner har högre kostnader än stora. Men Skinnskatteberg är mindre än Norberg. Jag blev förvånad när jag såg siffrorna. Jag har bett vår tillförordnade ekonomichef att titta närmare på vad det beror på, säger Åsa Eriksson.

Kan det vara så att Norbergs kommunpolitik är extra bra i och med att den också är dyrare?

–Jag önskar att jag kunde svara ja på den frågan, men vi är nog av samma skrot och korn allihop. Däremot har vi sagt under en längre tid att demokrati är viktigt och måste få kosta. Men det finns gränser. Det blir inte alltid bättre bara för att det är dyrare, säger hon.

Roger Sälleskog är tillförordnad ekonomichef i Norberg. Han tror att det kan röra sig om en redovisningsfråga. Olika kommuner kan ha gjort olika tolkningar för vad som ska räknas som politisk verksamhet, menar han.

Roger Sälleskog konstaterar också att kommunen nyligen slopat nämnderna och ersatt med utskott, något som kan ge utslag på nästa års siffror och sänka kostnaderna.

Mer läsning

Annons