Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norra länsdelen ska göras mer attraktiv

Pilotprojektet ”Den attraktiva regionen” avslutas i sommar. Norra länsdelens tre kommunalråd är överens om att projektet varit en framgång för samarbetet mellan kommunerna.

Annons
Slutpanelen. Carina Sandor, Peter Källman (chef Trafikverket Region Öst), Marino Wallsten och Åsa Eriksson reflekterar över hur DAR-projektet påverkat dem. Foto: Tove Gontran

I tisdags hölls ett seminarium om projektet ”Den attraktiva regionen”(DAR) i och med att det var tre år sedan som utvecklingsprojektet startade och att det snart ska avslutas.

Åhörare under dagen var de tre kommunernas kommunalråd samt andra tjänstemän och politiker från kommuner, förbund och myndigheter i regionen.

Landshövding Minoo Akhtarzand öppnade dagen med att prata om Västmanland i stort och infrastrukturens betydelse för framtid och utveckling.

Upprinnelsen till DAR-projektet i norra länsdelen var till en början att titta på förutsättningarna för att starta upp gruvnäringen igen. Så blev det inte och numera handlar det om hur regionen ska kunna göras mer attraktiv för näringsliv och invånare.

Efter lunch föreläser Patrik Thornberg från analyskonsultföretaget WSP om varför ett regionalt perspektiv behövs.

– Ju färre näringar det finns desto mer sårbar blir en region, säger Patrik Thornberg.

Den dominerande näringen i norra länsdelen är tillverkning och utvinning. Genom att zooma ut perspektivet till regional nivå ökar möjligheterna att minska den sårbarheten.

Dagen avslutades med en paneldiskussion med norra länsdelens tre kommunalråd samt Peter Källman, chef på Trafikverket Öst och Ulrika Nilsson, samhällsbyggnadschef på länsstyrelsen Västmanland.

– Av DAR har vi nästan, inte helt, men nästan lärt oss att lägga tid på att skapa en bra målbild när vi ska samarbeta mellan kommunerna, säger Åsa Eriksson, kommunalråd i Norberg.

– Vi har fått arbeta med frågor utanför vår egen agenda och lära oss att prata på ett annat sätt, säger Carina Sandor, kommunalråd i Skinnskatteberg.

Fagerstas kommunalråd, Marino Wallsten, beskriver ett DAR-tänk som växt fram.

– Vi har lärt oss att förstå samverkan på ett annat sätt.

Han menar att pilotprojektet redan nu lett fram till konkreta saker som utveckling av en långsiktig framtidsplan för Fagersta.

Kommunalråden verkar överens om att DAR-projektet påverkat kommunikation och samarbete mellan kommunerna på ett bra sätt och målbilden är att det ska fortsätta att genomsyra detta.

”Hur kommer detta att påverka oss invånare i slutändan?” frågar en företagare från Färna i publiken.

– En relevant fråga. Vi måste nog bli bättre på att kommunicera detta och det kommer inte betyda något förrän folk märker av det i samhället, konstaterar Åsa Eriksson.

Läs också:  DAR - projektet för de små kommunerna

Mer läsning

Annons