Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar de tomma lokalerna bli få

Att flytta till centrum var en framgång för salongen. Det kan också lyfta hela Fagerstas handel, tror Yvonne Wallin på Lilla salongen i Fagersta.

Annons
Uppsving. Fagerstabon Yvonne Wallin, som förut höll till på Arena, huserar numera i nya, större lokaler på Brinelltorget. ”Jag är riktigt nöjd. Vissa kunder säger att de inte ens visste att jag fanns. I höst har jag tänkt utöka utbudet, främst med ansiktsbehandlingar, fotvård, och massage”, säger hon. Det centrala läget har ökat spontanbesöken och försäljningen. ”Jag säljer mycket mer nu. Ekologiska hudvårds- och kroppsvårdsprodukter ligger verkligen i tiden”.

Önskemål för centrum har undersökts av kommunen under våren, berättar Jonas Pettersson, handelsutvecklare i Fagersta. I grunden ligger handelstrender samt allmänhetens och handlares synpunkter.

– Det finns ju stor efterfrågan främst på ett större utbud på barnkläder. Bokhandelns återkomst och eletronikförsäljning önskas också. Och hela segmentet med trädgård och fritid. Det finns ju mycket fritidshus här, säger han.

En företagare som nyligen flyttat till centrum är Yvonne Wallin. Flytten till Brinelltorget visade sig vara ett lyckokast för hudterapeuten och Fagerstabon, som fram till i februari hade sin klinik i Arenas anläggning i Västanfors.

– Det är jättebra här i centrum. Mer folk är i rörelse, salongen har gått från 12 till 70 kvadratmeter, och man syns på ett helt annat sätt.

Att byta lokaler var en stor satsning för henne som egenföretagare.

– Jag har fått investera mer pengar i ett större varulager och betalar mer i hyra. Men man måste ju våga lite också, säger Yvonne Wallin.

Hon slog till strax efter att lokalerna blev lediga efter att solariet flyttade ut. Det var flera saker som gjorde att hon vågade ta steget.

– Många gamla kunder på Arena efterlyste större lokaler. Och så gillar jag att ta hand om andra. Nyligen hade jag en helt sönderstressad kund som efter massagen kände sig mycket lugnare, säger Yvonne Wallin.

Fagersta centrum har möjlighet att expandera, tror Yvonne Wallin. Att hon själv satsat kan visa vägen för andra, eventuellt tveksamma företagare, tror hon.

– Det kan göra att andra vågar mer. Jag hoppas på en positiv spin off, till exempel i Citygallerian här intill.

Helena Nielsen på Colorama Adenskogs AB, även det beläget på Brinelltorget, hoppas också att butiker etableras i gallerian, som sedan en tid tillbaka fått en ny ägare (Fagersta-Posten 17 juni).

– Vi hoppas ju verkligen att det ska bli något bra därinne, säger Helena Nielsen.

Lilla salongens etablering i centrum är bra även för de andra företagen, menar hon.

– Det är självklart. Vad det är för företag spelar ingen roll, det ger mer liv.

Det finns mycket som skulle kunna göra Fagerstas stadskärna mer attraktiv, tycker Yvonne Wallin.

– Vi skulle behöva få hit saker som lockar folk, ett kvällsöppet fik eller en restaurang, till exempel.

Båda är överens om att en större butikskedja skulle gynna handeln i centrum.

– Det blir ett dragplåster. Jag tror alla vinner på det, säger Yvonne Wallin.

– Kedjor som Åhléns eller Jysk behövs. De har starka varumärken och drar folk, säger Helena Nielsen.

Enligt Jonas Pettersson är är Fagerstas centrumhandel på väg att utökas.

– Saker är på gång in till Fagersta, men när i tid och inom vilka segment kan vi inte säga i nuläget.

Mer läsning

Annons