Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan det bli lättare att sparka ett kommunalråd

Det nya lagförslaget inspirerades av händelserna i Skinnskatteberg 2009.

Annons
Carina Sàndor hade rätt att sitta kvar trots att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Skinnskattebergsdemokraterna bildat majoritet och vill ta över hennes kommunalrådspost i slutet av 2008. Händelsen har inspirerat till ett nytt lagförslag.

Det är svårt att tvinga bort ett kommunalråd mitt under en mandatperiod. Nu vill regeringen att det ska bli enklare. Ett syfte är att undvika att det blir som det blev i Skinnskatteberg för några år sedan.

Den borgerliga alliansen tog makten i Skinnskatteberg efter valet 2006. Tillsammans med Skinnskattebergsdemokraterna hade alliansen majoritet och Carina Sándor, (FP), blev kommunalråd.

Våren 2008 förändrades läget. Samarbetet med Skinnskattebergsdemokraterna bröts i samband med att den politiska organisationen skulle göras om.

Allianspartierna fortsatte dock att sitta vid makten.

– Vi hade fått godkännande av fullmäktige att styra i minoritet, säger Carina Sándor.

Under hösten 2008 började Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att samarbeta med Skinnskattebergsdemokraterna. De tre partierna röstade igenom en budget med en skattehöjning som alliansen inte ville ha.

Och partierna krävde nu att få sitta vid rodret.

– Vi var i majoritet och vi tyckte att det var vår rättighet att ta över styret, säger Lars Andersson, (S), i dag kommunalråd i kommunen.

Men att avsätta Carina Sándor och ta över ordförandeposterna i utskotten var svårt. Saken drevs till domstol och det visade sig att alliansen hade rätt att sitta kvar trots att majoriteten ville annorlunda.

Carina Sándor berättar att folk demonstrerade vid kommunhuset till stöd för att alliansen skulle sitta kvar. Hon menar att det fungerade bra att styra i minoritet och att skillnaderna mellan blocken var väldigt små.

– Men sedan märkte vi att det var en omöjlig situation. Vi kunde inte sitta kvar och styra när de andra så gärna ville ha makten, säger hon.

Alliansen valde att avgå våren 2009 och Lars Andersson, (S), blev kommunalråd.

Han anser att skillnaderna mellan blocken var betydande och han blev överraskad av att allianspolitikerna inte gav upp frivilligt i ett tidigare skede.

– Att man inte avgick är oerhört ovanligt, säger han.

Enligt gällande lag kan inte ett kommunalråd tvingas bort om läget är som det var i Skinnskatteberg. Fast det kan bli ändring på det, regeringen väntas snart föreslå att det ska bli möjligt.

Lars Andersson, som jobbat för att ändra lagen, hoppas att det blir så.

– Får man majoritet för en budget i fullmäktige så är det klart att man ska ha möjlighet att sätta agendan och ha ordförandeposterna.

Carina Sándor tycker att dagens lag är rätt bra eftersom den skapar stabilitet.

– Ingen är betjänt av att det växlas majoritet hit och dit, varken de förtroendevalda eller invånarna, säger hon.

I de fall där en ny majoritet tycker väldigt annorlunda än en styrande minoritet anser hon dock att det är bra om det går att byta ut det sittande kommunalrådet.

– Då kan jag förstå det.

Mer läsning

Annons