Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu körs sista sågtimret från brandområdet

Nu körs de sista timmer-lassen från brandområdet. Men stora vältor energiskog finns kvar och måste skyddas när barkborrarna svärmar i maj.

Annons
Magnus Söderlund är klar med timmerlasset. Timret kan ha sotig bark men är friskt inuti. Det verkligt brandskadade virket blir i stället energivirke.

Den största markägaren i brandområdet var AB Karl Hedin med 5 000 hektar. Efter branden har omkring 10 000 last-bilar med släp rullat därifrån med timmer, berättar distriktschef Johan Klingberg. De flesta har gått till bolagets sågverk i Karbenning.

Är ni klara nu?

– Nej, men vi är bra nära. Det sågbara virket ska vara klart den här veckan.

Däremot ligger stora vältor med energiskog kvar. Det är virke som inte duger att såga men väl att flisa och elda upp.

– Det kanske handlar om 3 000–4 000 lastbilar. Men det är inte så bråttom, det blir bara bättre om det får ligga och torka.

Blir det ingen massaved?

– Nej, det går inte att ta ut. Det räcker med en lillfingernagel sot så förstör det massan. Det är samma med flisen, den går normalt till pappersbruk men nu får vi sälja det till värmeverk, till exempel i Västerås.

Lastbilarna som kör i området blir sotiga och får inte köra massaved förrän efter en grundlig sanering.

– Vi kallar dem ”brand-bilar”, säger Klingberg.

En av ”brandbilarna” körs av åkeriägaren Magnus Söderlund i Norberg.

– Sedan sista veckan i november har vi inte gjort något annat, säger han.

Mycket jobb har det blivit. Men också nedslitna bilar och sotig arbetsmiljö.

– Sotet ska ju inte vara farligt men det dammar väldig. Det blir en hög på golvet där jag hänger arbetskläderna.

Det fanns oro för att grusvägarna inte skulle hålla. Men statens extra bidrag till vägunderhåll och tur med vädret har gjort att de hållit ganska bra.

– Ja, det har gått bättre än vi trodde. Vi hade otur med vintern men det har varit en fin vår, torr och med kalla nätter, säger Söderlund.

I dag har AB Karl Hedin sålt av 3 000 hektar mark till det blivande naturreservatet. Men på de resterande 2 000 hektaren är det dags för föryngring.

– Vi ska börja att så endera dagen, säger Johan Klingberg.

Cirka 70 procent av marken sås med tall. Granen däremot planteras. Dessutom lämnas områden för lövskog här och där för att få samma biologiska mångfald som fanns före branden.

Allt sås inte heller i år för att sprida riskerna. Snyt-bagge och ett slags murkla är hot mot plantorna som slår till vissa år.

Ett annat akut hot är barkborren. Den svärmar i maj och då är de stora vältorna med energiskog perfekta barnkammare.

– Det är en fråga vi jobbar med nu. Antingen ska vi använda fångstfällor eller så täcker vi över vältorna med ett slags täckpapp. Vi kan ju inte flytta virket och lägga det under vatten, det är det alldeles för mycket för, säger Johan Klingberg.

Mer läsning

Annons