Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ökar bränderna

65 procent av alla bränder som orsakats av levande ljus sker under de tre mörka vintermånaderna.

Annons

December är värst utsatt, hela 44 procent av alla ljusbränder äger rum då, enligt statistik från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap). Statistiken bygger på siffror från 2006-2010. Det kan jämföras med de ljusa sommarmånaderna, då endast sju procent av bränder som orsakats av ljus inträffar.

Flest fjärde adventDe vanligaste brandorsakerna är att ljusen glömts bort eller stått för nära brännbara föremål, som exempelvis pynt. Våra adventsljusstakar är en starkt bidragande orsak, antalet bränder ökar för varje advent.

Den tredje advent är bränder i adventsljusstakar extra vanliga, för då har första ljuset brunnit ned en bra bit samtidigt som vaksamheten har minskat. Allra flest bränder som orsakats av levande ljus sker den fjärde advent, uppger MSB.

Se upp med värmeljusMånga är mindre försiktiga med värmeljus än med andra ljus, eftersom de brinner ned i sin aluminiumkopp. Men värmeljus kan vara förrädiska. Om flera värmeljus står tätt intill varandra kan det smälta stearinet ta eld och bilda en mindre explosion. Om du ska släcka värmeljus som står bredvid varandra ska du aldrig blåsa ut dem ovanifrån, för det kan också orsaka en explosion. Blås ut värmeljusen från sidan eller använd en ljussläckare.

Bränder som orsakats av ljus ökar i takt med advent - flest sker den fjärde advent.
Annons