Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ratar NVU Avesta

Från och med nästa läsår blir det lite svårare för eleverna i norra länsdelen att välja gymnasiet i Avesta framför Brinellskolan. NVU säger upp sitt gymnasieavtal med Avesta kommun.

Annons
”Vi ska vara förstahandsvalet för de elever som vill gå de utbildningar vi erbjuder”, säger NVU:s förbundschef Mats Berglund. Politikerna har bestämt sig för att följa hans förslag, att säga upp samverkansavtalet med Avesta kommun.

Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU, säger upp sitt samverkansavtal med Avesta kommun.

– Det har varit väldigt dåligt flöde från Avesta till oss. Det är snarare NVU som släppt elever dit, säger Mats Berglund, förbundschef för NVU.

Det innebär att från och med nästa ansökningsperiod kommer inte gymnasieprogram från Avesta finnas med som förstahandsval för elever i NVU:s upptagningsområde. I stället blir elever som söker sig till Karlfeldtgymnasiet i Avesta antagna i mån av plats. NVU har inte kvar något avtal med någon annan kommun heller.

– NVU ska vara prio ett för studier på gymnasiet helt enkelt, säger Mats Berglund.

Det är inte förbjudet för elever att läsa gymnasiet på annan ort, men det blir svårare för elever i Norberg och Fagersta att söka till till exempel Karlfeldtgymnasiet. Det kan i sin tur betyda att NVU kan tvingas betala ut mindre kommunal ersättning i framtiden

Samverkansavtalet som varit har inte helt burit den frukt som NVU hoppats på.

– Tanken var att Avesta skulle avveckla ekonomiprogrammet och alla elever som ville gå det skulle gå här. Men de har behållit programmet, säger Mats Berglund.

Mer läsning

Annons