Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska 8 000 ton gurkor skördas i Sverige

Snart kommer årets skörd av gurkor berika våra butikshyllor. Under de kommande tio veckorna ska nämligen 8000 ton gurkor skördas och tillredas på olika sätt. “Det finns användning för alla storlekar på gurkorna, stora som små” säger odlingschef Håkan Tufvesson Sewall.

Annons

Åtta veckor, så lång tid tar det från att fröet trycks ner i jorden till att plantan levererar flertalet gröna gurkor. Denna process är för många lantbrukare mycket känslosam.

- För mig är plantan väldigt viktig. Mår inte plantan bra så mår inte heller jag bra, säger Nils Jönsson, lantbrukare i Revinge, i ett pressmeddelande. Han berättar att hans familj, i flera generationer, har odlat både gurkor och rödbetor.

Missa inte: [+] Odla enkelt med barn – och få snabba och skojiga resultat

På bild ser vi Håkan Tufvesson Sewall tillsammans med lantbrukaren Nils Jönsson. Foto: Orkla Food

- Det finns inga dåliga eller fula gurkor eller gurkor som inte går att använda. Det finns användning för alla storlekar på gurkorna, stora som små, säger Håkan Tufvesson Sewall, odlingschef på Orkla Foods Sverige, i ett pressmeddelande.

Han berättar att de minsta gurkorna läggs in hela på burk, de mellanstora skivas och blir smörgåsgurka och de största blir till bostongurka.

Läs också: Krossade kex eller hackade gurkor?

Annons