Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska pedofiler fångas på nätet

I Region Mitt startar polisen nu gruppen mot nätbaserade sexualbrott mot barn.

Annons

Aldrig har det varit så lätt för nätpedofiler att hitta offer. Samtidigt blir brotten allt fler och allt grövre.

Internet är världsomspännande och anonymitet ute i cyberrymden gör det möjligt för vem som helst att utnyttja barn sexuellt. När det gäller brottet utnyttjande av barn för sexuell posering har antalet anmälda fall mångdubblats de senaste åren.

För att möta utvecklingen inrättar nu polisen i Region Mitt gruppen mot nätbaserade sexualbrott.

– Mörkertalet av barn som utsätts för grova sexualbrott på nätet är stort och det är få ärenden som går till åtal. Vår förhoppning är att gruppens framtida arbete därför kommer att förbättra regionens förmåga att utreda dessa brott och identifiera offer och förövare samt få för-övarna dömda, säger, Carin Götblad, regionchef för region Mitt.

Gruppen på närmare ett dussintal personer skall ha sitt huvudsäte i Uppsala. Gruppen ska bestå av polisutredare, IT-forensiker och internethämtare.

Hur kommer resurserna att fördelas? Ingår utredare från Västmanland och Gävleborg i gruppen?

– Vi är inne i en rekryteringsfas nu men målsättningen är att det skall finnas poliser med från hela regionen, säger Andreas Pallinder, chef för gruppen mot nätbaserade sexualbrott mot barn.

Grupp utreder dessa brott

Barnpornografibrott, sexuellt ofredande mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuell handling av barn, kontakt med barn i sexuellt syfte, våldtäkt mot barn.

Polisen vill förutom att få fast förövarna se att straffsatserna ändras då dessa i dag är för låga. Utnyttjande av barn för sexuell posering ger i dag böter eller fängelse i högst två år om inte brottet är grovt.

Annons