Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sprids influensan

Influensasäsongen verkar något sen i år, men vi slipper den inte. Nu har de första fallen rapporterats, varav en handfull finns i Västmanland.

Annons

Länet. Enligt Folkhälsomyndigheten rapporterades bara ett enda laboratoriekontrollerat fall in från hela Västmanland under förra veckan. Men smittskyddsläkaren Jan Smedjegård känner till ytterligare några fall som kommit in under veckan.

– Det handlar om två vanliga influensafall av typ A samt ytterligare ett fall av den så kallade svininfluensatypen, rapporterar han.

Än så länge har influensasäsongen egentligen bara satt i gång ordentligt på Gotland, men även länen Stockholm, Dalarna och Värmland har fått lite fler fall, rapporterar Folkhälsomyndigheten.

Tidigare i veckan kom rapporter om att årets influensavaccin inte skulle vara så effektivt mot alla influensatyper under årets säsong, men detta tonas ner kraftfullt av Folkhälsomyndigheten.

– Talet om att vaccinet skulle vara overksamt är totalt överdrivet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

I ett pressmeddelande konstaterar myndigheten att det ännu inte finns ett enda fall i Sverige den här säsongen där en vaccinerad person ändå drabbats av influensa. Än handlar det dock om ganska få influensafall totalt i Sverige.

Mer läsning

Annons