Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vänder livet åter till Öjesjöbrännan

Öjesjöbrännan blir Sveaskogs 37:e ekopark. I onsdags invigdes parken med en vandring. Återfödelse var temat, för redan gror björkarna. Här ska bli Sveriges största lövskog.brandområdet. Den jättelika branden 2014 var en mänsklig katastrof men inte en naturkatastrof, påpekade Sveaskogs naturvårdschef Stefan Bleckert under vandringen.

Annons
hackspettarnas paradis. Sveaskogs naturvårdschef Stefan Bleckert håller upp en tretåig hackspett, en av flera sällsynta arter som nu söker sig till brandskogen. Foto: Jan Björkegren

– Det var som om naturens egen konstnär målat en domedagstavla. Allt var kolsvart och fullständigt dött. Men nu finns känslan av återfödelse, att livet kommer tillbaka.

Line Hedenius, från Skogsmästarskolan, hade studerat hur skogen vänder åter.

– I våras tyckte jag att allt såg dött ut. Men nu ser vi ju ett grönt hav av björkplantor.

Det handlar om upp till 100 000 björkplantor per hektar, enligt Hedenius. Dessutom cirka 3 500 asp-plantor och 2 500 sälgplantor per hektar.

– Vi hoppas ju att det här ska bli Sveriges största sammanhängande lövskog.

Läs mer: När naturen slår tillbaka – våldsamt

Den nya ekoparken ligger i södra delen av brandområdet, mellan Ramnäs och Fläckebo, och är på 1 500 hektar (cirka tre gånger fem kilometer). Tillsammans med Hälleskogsbrännans naturreservat bildas ett skyddat område på 8 000 hektar.

Stefan Bleckert berättade om hur även hackspettarna invaderar. Till exempel den sällsynta tretåiga hackspetten som lever på barkborrar.

– Nu har vi en ren invasion. Det har kommit 60 revirhävdande spettar till brandområdet och 20 här i Öjesjöbrännan.

Det är statligt ägda Svea- skog (bildat ur tidigare Domänverket) som beslutat att avsätta fem procent av sina skogsmarker till ekoparker.

Den första bildades för 13 år sedan och i går blev Öjesjöbrännan den 37:e.

– Och det kan bli den sista för nu är vi uppe i fem procent. Totalt har vi 175 000 hektar ekoparker, säger Bleckert.

Läs mer: Skogens variation fascinerar

Varför avsätter ni ekoparker över huvud taget?

– Det viktiga är ju att naturen behöver hänsyn på landskapsnivå, då krävs det stora arealer inte bara små.

En ekopark ska vara på minst 1 000 hektar och minst 50 procent av arealen ska vara skyddad. Men i Öjesjöbrännan kommer 100 procent att skyddas. Inget kommer att göras på 50 år, enligt ett avtal som skrivits med Skogsstyrelsen.

– Det som skulle kunna ske efter 50 år är att vi behöver ta bort gran som invaderat. Sedan räknar vi med att skriva ett nytt avtal, säger Bleckert.

Inbjuden invigare var Carl-Jan Granqvist som kämpade på, självklart elegant klädd, över stock och sten. Inbjuden var också brandchef Lars-Göran Uddholm som ledde kampen mot branden 2014.

– Det är ju mäktigt att vara här och se hur naturen återhämtar sig, sa Uddholm.

Läs mer: Konungens återkomst till brandområdet

”Tänk så mjuk”. Elisabeth Quasthoff, Fläckebo, kunde inte låta bli att klappa den mjuka mossan som gror i allt det svarta.
kändis. Krögaren Carl-Jan Granqvist hade bjudits in som invigningsförrättare. Han är själv skogsägare.
Annons