Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NVK kan införa hälsotester

NVK kan börja hälsotesta blivande personal i samband med anställningsintervjuer. Frågan är känslig och den delar politikerna i Fagersta och Norberg.

Annons
Många anställda inom NVK arbetar med maskiner. Från ledningen har det nu kommit förslag om att införa hälsotester vid nya tillsvidareanställningar.

Den senaste tiden har flera personer drabbats av sjukdom relativt kort tid efter deras anställning inom Norra Västmanlands kommunalteknikförbund. I de här fallen har sjukdomen begränsat deras arbetskapacitet.

NVK:s ledningsgrupp önskar nu att förbundet inför en medicinsk hälsoundersökning i samband med tillsättningar av tillsvidaretjänster.

Förslaget har varit uppe i Fagerstas kommunfullmäktige, där det röstades igenom – men med två tillägg.

Hälsokollen bör, enligt Fagerstas politiker, ha relevans för det vid intervjun aktuella arbetet. Fagersta föreslår även att slumpmässiga alkohol- och drogtester bör övervägas inom NVK.

– Kanske kan det ha bättre effekt än ett test i samband med nyanställningen, säger Marino Wallsten (S).

Norbergs allmänna utskott sa däremot nej till hälsotesterna.

– Redan i dag har vi möjlighet att kolla upp den som ska anställas – genom provanställningar och referenser, säger Kent Persson (V), ordförande i allmänna utskottet.

Han fortsätter:

– Det finns alltid risker när man inför mer och mer kontroll över människor. Det är risk för att det blir integritetskränkande.

Kommunernas politiker tycker alltså olika. Nu ska frågan avgöras av NVK:s direktion.

Annons