Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NVU förväntar sig att få del av statligt stöd

Mats Berglund, förbundschef för NVU, förväntar sig att få ta del av det statliga stödet för flyktingmottagande.– Det finns många områden att stoppa i, säger han.

Annons
Behöver stöd. Det ökade antalet elever på språkintroduktionen och sfi har lett till ökade kostnader för NVU. Förbundschefen hoppas få en del av det statliga bidraget. Foto: Tove Gontran

Norra länsdelen. Norra Västmanlands Utbildningsförbund (NVU), som ansvarar för gymnasie- och vuxenutbildningen i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg, gick oförberett back med 7,2 miljoner, som FP tidigare rapporterat om.

Förklaringen till detta är inte helt klarlagd enligt Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten. Men en delförklaring är den oväntade ökningen av personer med utländsk bakgrund som tillkom i slutet av förra året till introduktionsprogrammet och svenska för invandrare (sfi).

I måndags skrev FP om vårpropositionen. Regeringen föreslår att det statliga stödet till kommunerna, som till en början ska fördelas beroende på hur många flyktingar de tar emot, permanentas. Norra länsdelen får 59 miljoner nästa år, pengar som NVU:s förbundschef, Mats Berglund, förväntar sig få del av.

– Det är jättebra att staten gör detta bidrag permanent och jag förutsätter att en del av pengarna ska falla ner i vuxenutbildningen och gymnasieskolan.

Det förväntade antalet studerande inom den totala vuxenutbildningen för 2015 var 987 personer, men i dag ha r förbundet runt 1500 studerande. Den största ökningen gäller sfi.

Inom alla gymnasieprogram var det förväntade elevantalet 540 och siffran i dag är 603. Huvuddelen av eleverna finns inom språkintroduktionen, som är en del av introduktionsprogrammet, vilket också är det största programmet av alla, totalt sett.

– Det måste ju ge effekter och en del av förklaringen är att många fler elever kom in sent förra året, säger Mats Berglund.

Bilden bekräftas av statistik från Skolverket som visar på en ökning inom språkintroduktionen i hela landet, jämförelsevis med de flesta andra program, där elevantalet minskar.

– Språkintroduktionen och sfi har dessutom sämre genomströmning än tidigare – det kostar också, säger Mats Berglund.

Även här har Skolverket färsk statistik på att endast var fjärde elev på språkintroduktionen efter fyra år avslutat ett nationellt gymnasieprogram.

Gällande det statliga bidraget för norra länsdelen så är det pengar som kommer att budgeteras. Fagersta får 31 miljoner kronor av norra länsdelens bidrag.

– Generellt så kommer de att ge oss stärkta möjligheter att möta ökade behov i verksamheter som rör nyanlända, säger Marino Wallsten, kommunalråd i Fagersta.

– Om man tar steget från pengarna så är det jätteviktigt för oss att göra precis allt vi kan för att få eleverna att gå ut gymnasiet och få godkänt, säger Marino Wallsten.

Läs också: NVU får 2,5 miljoner av kommunerna

Läs mer: Oro inom NVU efter röda siffror

Kommunerna ännu inte överens om åtgärder

Mer läsning

Annons