Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lucka till ugnen sparar energi

Fagersta Stainless har passat på under industrisemestern att bygga om intaget till ugnen. Investeringen kommer minska gasolförbrukningen med tio procent.

Annons
Bakom Conny Fredriksson är den gamla luckan in i ugnen genom vilken stålbalkarna till värmevalsverket lyftes in. Till höger om honom är den nya luckan där stålet åker in från sidan. Den lilla luckan spiller inte lika mycket värme när den öppnas vilket minskar gasolförbrukningen med tio procent.

En kort sagt enkel åtgärd som i praktiken krävt en del ombyggnationer. Förut har stålbalkarna lyfts in i ugnen på tvären genom en sex kvadratmeter stor lucka.

Den nya lösningen är att stålbalkarna åker in via en liten lucka på sidan.

– Det blir också bättre kvalitet eftersom vi kan hålla jämnare temperatur i ugnen när inte lika mycket värme försvinner ut, säger Göran Ek, vd på Fagersta Stainless.

Ombyggnationen gjordes under industrisemestern och tog fyra veckor. Förutom intaget till ugnen så har transportband, kontrollrum och elrum byggts om. Det har behövts omfattande grävarbeten för de nya fundamenten.

– Vi hittade ett gammalt elrum som man hade fyllt med grus och plomberat. Det har ju varit verksamhet här i över hundra år så det finns lager på lager med industribyggnation, säger Conny Fredriksson, teknisk chef.

För övrigt berättar Göran Ek att Fagersta Stainless har tagit sig igenom de svåra tider som har varit. De effektiviseringar som gjordes 2012 har börjat ge resultat.

– Men vi har en kort orderstock, våra kunder köper ur hand i mun. Det är oroligt på marknaden, vi ser inga tecken på att det ska gå upp eller ner så det är lite oklart just nu, säger Göran Ek.

Stål på väg att bli tråd
Värmevalsverket

Mer läsning

Annons