Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny MDH-rektor vill satsa på forskning

Paul Pettersson har utsetts till rektor vid Mälardalens högskola. Under de kommande sex åren vill han bland annat stärka högskolans profil. ”Vi ska vara en modern högskola i framkant”, säger han.

Annons
Rektor. Paul Pettersson har utsetts till ny rektor vid Mälardalens högskola från och med 6 oktober. Foto: Jonas Bilberg

I torsdags fattade regeringen beslutet att utse Paul Pettersson till rektor för Mälardalens högskola, MDH.

Redan nu är han ett bekant ansikte på högskolan. De senaste åtta månaderna har han vikarierat som rektor. Innan dess har han arbetat som prorektor (ställföreträdande rektor) i tre år.

Paul Pettersson beskriver att han är glad och stolt över regeringens beslut.

Vad ingår i dina arbetsuppgifter som rektor?

– Jag är chef för de 900 medarbetare som vi har på högskolan. Jag är ansvarig för verksamheten som bedrivs, både gentemot styrelsen och uppdragsgivaren som är utbildningsdepartementet. Och de 14000 studenter vi har.

– Det är en oerhört ansvarsfull roll och det känns inspirerande att ta sig an den.

Vad har du för visioner för MDH?

– Vår vision är att vara en samproducerande hög- skola, med stark koppling till näringsliv och offentlig sektor. Vi har också en strategi framtagen för vår utbildning och forskning. En del av det handlar om att knyta samman vår utbildning och forskning så att de kommer närmare varandra än de är i dag. Det är viktigt för kvaliteten i verksamheten.

– Sedan tror jag att det blir viktigt för MDH att profilera sig. Särskilt eftersom vi antagligen kommer in i en större region. I den kommer det att ingå fem andra lärosäten varav tre är universitet. Vi ska vara en modern högskola i framkant. Till exempel kommer vi att jobba med digitalisering. Vi låter också bygga ett nytt campus i Eskilstuna.

Vill MDH växa?

– Det är klart att vi alltid vill ha fler sökande till vår högskola. Vi vill gärna ha större volym på vår forskning i proportion till vår stora grundutbildning.

– Men vi är redan stora. När Malmö blir universitet 2018 kommer Mälardalens högskola att vara den största högskolan i Sverige.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det är nog att det är så stor variation i jobbet. Jag gör väldigt många olika saker varje dag. Vissa saker handlar om strategier sex år fram i tiden, andra saker är väldigt konkreta och rör en enstaka medarbetare i närtid.

Paul Pettersson tar över tjänsten efter Karin Röding, som lämnat posten för en tjänst på Utbildningsdepartementet. Ett rektorsförordnande vid statliga universitet och högskolor är på sex år.

Om Paul Pettersson

Paul Pettersson har en magisterexamen i data-vetenskap från Uppsala universitet och disputerade i datorteknik vid samma lärosäte 1999.

År 2006 blev han professor i realtidssystem med inriktning mot modellering och verifiering vid MDH. Paul har under sin tid vid MDH etablerat två forskningsgrupper och han var under flera år chef för avdelningen för inbyggda system. Han har tidigare arbetat som prorektor vid MDH och sedan januari 2016 vikarierande rektor. Paul är född och uppväxt i Linköping och bor i dag med sin familj i Stockholm.

Källa: MDH

Mer läsning

Annons