Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny plan ska minska sprickorna i Fagersta

Fagersta är på väg att bli segregerat. – Norra Fagersta blir något slags Rosengård, säger Gustav El Rachidi (S). Nu vill politikerna vända utvecklingen.

Annons
Salma Ali Mohammed arbetar på Alfaskolan som assistent. Hon bor på Hantverksvägen. Det är ett område dit många nyanlända har flyttat, eftersom det är där det har funnits lägenheter.

Under lång tid bodde brukets arbetare i de norra delarna av Fagersta. I dag flyttar många av de nyanlända in i dessa gamla arbetarkvarter.

Samtidigt lämnar många flyttlass samma områden.

– Folk flyttar från Kolarbyn, Dalavägen, Skogsvägen. Ja, hela det området, till Ringvägen eller Västanfors. Norra Fagersta blir något slags Rosengård, säger Gustav El Rachidi.

Han fortsätter:

– Vi vet vad som händer när en grupp människor samlas på ett ställe. Det är inte en bra utveckling för Fagersta.

Det finns redan flera färska åtgärder och planer för att försöka bromsa utvecklingen och främja integrationen (se faktaruta och artikel här intill).

Men nu tar politikerna till ytterligare krafttag för att få grepp om situationen. Kommunfullmäktige har beslutat att Fagersta ska arbeta fram en åtgärdsplan för att motverka segregationen.

– Det har funnits en rädsla att prata om invandrarfrågan. Men vi har ett ansvar som politiker i dag, säger El Rachidi, som har väckt frågan i en motion.

Ambitionen med den kommande planen är högt satt, menar kommunalrådet Marino Wallsten (S):

– Vi vill inte fastna i ett samhälle där segregationen är så cementerad att det inte går att göra något åt den, säger han och fortsätter:

– Svaren på hur vi löser det ska åtgärdsplanen ta sig an. Det kräver eftertanke och analys.

Ett viktigt område att ta hänsyn till är enligt Wallsten just bostadssituationen. Att nyanlända så snabbt som möjligt ska lära sig språket anser kommunalrådet också bör vara ett mål.

Vem som ska utföra arbetet med planen bestäms av kommunstyrelsen.

Salma Ali Mohammed kom från Somalia 2011. Hon fick i mars jobb genom kommunens och arbetsförmedlingens samarbete i Fagersta.

Salma gjorde parallellt med SFI-utbildningen praktik på flera ställen i Fagersta.

– Det var bra för mig när jag skulle lära mig svenska. Jag träffade andra förutom lärarna som pratade svenska, säger Salma.

I dag arbetar hon som fritids- och lärarassistent på Alfaskolan – ett av ställena hon gjorde praktik på.

– Ett jättebra jobb. Det känns kul att tjäna pengar själv och att jobba tillsammans med de andra, säger Salma.

Precis som Marino Wallsten tycker hon att språket är nyckeln till att integreras i samhället:

– Att komma till Sverige och lära sig svenska är jättesvårt. Men det är bra att lära sig, det måste man.

Flera insatser för integration

Redan i dag görs en del i Fagersta för integrationen.

- Tillväxtgruppen startar flera studiecirklar. De vänder sig till nysvenskar som vill driva eget. ”Vi hoppas kunna starta två cirklar nu snart med arabiska och tigrinska”, säger Lars Wieselgren, projektledare.

- Fagerstas integrationsenhet har ett nära samarbete med arbetsförmedlingen. Ungefär 50 nyanlända finns just nu i projektet. ”Samarbetet har tidigare gett goda resultat”, säger Mats Eriksson på integrationsenheten.

- Biblioteket önskar anställa en så kallad internationell bibliotekarie som ska stödja nyanländas läsning. Förslaget ligger i budgetberedningen.

- Språnget är ett arbetsmarknadsprojekt som drivs av kommunen och som handlar om att ge jobb åt arbetslösa. Bland deltagarna i projektet finns nyanlända.

- I Fagerstas kommande plan för bostadsbyggande kommer kommunen, enligt kommunalrådet Marino Wallsten, att ta hänsyn till riskerna för segregation.

- Flera ideella initiativ hjälper nyanlända, bland annat inom föreningslivet.

Annons