Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny typ av vårdplatser lyfter länets sjukvård

Svårt sjuka patienterna på Västerås sjukhus tar i dag alltför mycket av sjuksköterskornas tid, vilket drabbar andra patienter. Men en ny avdelning ska lösa problemet och göra alla till vinnare.

Annons
Patienterna på MIMA kommer ständigt att vara övervakade av utrustning – som håller koll på hjärta, andning, syresättning i blodet med mera – samt av välutbildade sjuksköterskor. Therese Lindberg, närmast, och Josefin Viklund visar även en ultraljudsutrustning som kommer att finnas till hands för att snabbt kunna konstatera till exempel vätska i lungsäcken.

Den ny avdelningen ska heta MIMA – medicinsk intermediäravdelning. Den invigs i vår och kommer att bestå av tre platser.

– Det låter inte mycket för världen men kommer att göra stor skillnad, säger Josefin Viklund, överläkare på medicinkliniken.

MIMA ska ha två sjuksköterskor i tjänst dygnet runt och tillsammans med avancerad teknisk utrustning kommer patienterna att ha ständig övervakning.

– Vi kommer att kunna ge svårt sjuka patienter rätt behandling snabbare, säger Josefin Viklund.

MIMA ska avlasta både akuten, intensivvårdsavdelningen och de olika medicinska avdelningarna från de allra mest vårdkrävande patienterna, vilket gör att sjuksköterskorna på de avdelningarna kan ägna mer tid åt övriga patienter.

Det blir en stor vinst, särskilt för patientsäkerheten.

De flesta som hamnar på MIMA kommer bara att ligga kvar några timmar eller kanske ett dygn. Sedan ska deras tillstånd ha stabiliserats så pass mycket att de kan skickas vidare i vårdkedjan.

Vilken typ av patienter kan det handla om?

– Tyvärr har vi mycket droger i Västerås så det kommer nog att vara många som har överdoserat. Men också de med blodförgiftning eller till exempel saltbalansrubbningar i kroppen. Däremot inte personer som varit med om diverse olyckor, säger Josefin Viklund.

MIMA kommer att kräva väl utbildade och erfarna sjuksköterskor, vilket ger ännu en vinst: karriärmöjligheter på den egna arbetsplatsen för sjuksköterskorna.

– Det har vi till stor del saknat tidigare. Nu tror vi att vi kommer att kunna behålla sjuksköterskorna längre i stället för att de försvinner till ambulans, primärvården eller andra ställen för att komma vidare i karriären, säger Josefin Viklund.

Det blir i sig en besparing – trots att MIMA kräver 13 nya sjukskötersketjänster – och tillsammans med en snabbare vårdprocess för patienterna är tanken att MIMA kommer att finansiera sig själv ganska snart.

En som är eld och lågor över MIMA är specialistsjuksköterskan Therese Lindberg.

– Det ska bli så kul! Att få jobba med de allra svåraste fallen är en utmaning som jag verkligen ser fram emot och man kommer att lära sig något nytt varje pass.

Sjuksköterskorna komer att växla mellan MIMA och andra avdelningar, vilket kommer att lyfta hela sjukhuset menar hon.

– Kunskapen kommer att höjas hos alla.

Liknande avdelningar finns i dag bara på en handfull andra sjukhus i Sverige.

Skillnad på olika avdelningar

Intensivvårdsavdelning, IVA: Här hamnar patienter som behöver stöd i vitala funktioner, till exempel att de inte klarar av att andas eller hålla blodtryck själv.

Medicinska avdelningar: Profilerade på olika sätt, till exempel hjärta, lunga, diabetes. För patienter med både lång och kort vårdtid.

Medicinsk akutvårdsavdelning, MAVA:

Medicinpatienter som har akut sjukdomstillstånd med förväntad kort vårdtid.

Mer läsning

Annons