Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya pass och id-kort nästa år

Vid årsskiftet införs nytt pass och nationellt id-kort i Sverige. Därför kommer inga ansökningar om sådana handlingar kunna tas emot under perioden 26 december 2011-2 januari 2012. Den som ska ut och resa runt årsskiftet bör alltså söka pass i god tid.

Annons

Det nya passet innehåller bland annat färgfoto och är säkrare mot förfalskning. Priset sänks också från nuvarande 400 kronor till 350 kronor. Anledningen till detta är att kostnaderna för passhanteringen minskat.

Det nationella id-kortet får också en ny utformning, men kostnaden för ett id-kort blir oförändrad, 400 kronor.

Det ska dock påpekas att den som har giltigt pass inte behöver förnya det förrän giltighetstiden gått ut.

Under några dagar kring årsskiftet kan alltså inga ansökningar om pass och id-kort tas emot.

- Vi behöver anpassa tekniken till det nya systemet och har därför valt att stänga för nya ansökningar under den aktuella perioden, säger Staffan Tilling, pressansvarig vid Rikspolisstyrelsen.

- Vi beklagar om det innebär problem för enskilda personer. Vi har noga övervägt alternativen och anser att den här lösningen innebär den totalt sett bästa servicen för medborgarna, fortsätter han.

Det ska också påpekas att redan beställda pass och id-kort inte påverkas av det här. De kan hämtas ut som vanligt när passexpeditionerna har öppet.

För den resenär som har glömt att söka pass i tid finns också möjligheten att ansöka om ett provisoriska pass.

Mer läsning

Annons