Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya resekortet gav resenärer bökig start

I augusti byttes VL-korten ut mot nya så kallade resekort för att underlätta för resenärer. Men starten har kantats av biljettstrul och svårigheter för resande att förstå det nya systemet.

Annons
Anne-Christina Brandt, på Fontänens spelombudsbutik, anser att det fungerar hyfsat med själva bytet av ett gammalt VL-kort till det nya. Men däremot är det mycket nytt för resenärerna att tänka på innan resan. ”Det blir att vi får förklara alla de olika zonerna och vilket kort som passar till vad

Fagersta. När barn och förskollärare från förskolan Prästkragen skulle ta bussen från Västanfors till Fagersta stötte de på krångel.

– Vi fick vänta en halvtimme medan butiksbiträdet på Fontänen ringde flera gånger till VL för att få besked om vad som gällde för oss, säger Karin Dahlström, förskollärare.

Ett av de spelombud som handskas med buss- och tågkort är ICA Fontänens spelombudsbutik.

– Det har varit struligt för resenärer och för oss att hitta rätt biljett då det finns fler alternativ nu än tidigare. Men jag minns att det var lika förut när systemet byttes ut. Jag tror att det kommer bli bra i slutändan även med resekortet, säger Anne-Christina Brandt på Fontänens spelombud och fortsätter:

– Det blir lite mer ansvar på oss också att se till att varje resenär får rätt biljett till rätt pris. Man får nästan intervjua personerna innan om vart de ska någonstans, säger hon.

Men själva biljettsystemet tycker hon fungerat över förväntan.

– Det går bra. I bland blir det problem men då finns VL:s kundcenter att ringa och fråga, säger Anne-Christina Brandt.

– Vi har bytt ut ungefär 40 000 kort, säger Maria Linder, förvaltningschef för VL, alltså för länstrafiken i Västmanlands län och fortsätter:

– Vi har bytt ut alla kortläsare på bussarna och installerat ny utrustning, det har varit ett av de mest omfattande arbetena i vår historia.

Maria Linder menar att installationen av den nya utrustningen har fungerat bra men att det fortfarande är lite småstrul med bland annat tjänsten ”Mina sidor” på internet, som ska göra det möjligt att registrera sitt kort och få förlustgaranti, kunna fylla på kortet med pengar eller ny period via nätet och en del annat.

– Det har blivit lite försenat, men kommer dra i gång på måndag (läs i dag), säger Maria Linder.

Med det nya resekortet kan resenärer både åka buss och tåg inom Västmanlands län.

Mer läsning

Annons