Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt center ska lära oss om eld och skog

Den 1 augusti invigdes ”Elden och skogen” i Ramnäs. Centret ska ge information om branden och naturen, med fokus framåt. ”Det är inget museum”, säger Lars Gabrielsson, en av dem som ideellt arbetat med projektet.

Annons
I brandrummet omsluts besökarna av fotografier från skogsbranden. ”Här ska man bli påmind om det fruktansvärda som hände. Besökarna ska också få svar på alla sina frågor om hur djur och natur drabbades. Det är viktigt att våga fråga”, säger Lena Oderstad Andersson, ägare av lokalerna och en av initiativtagarna till centret.

Idén väcktes för ett år sedan i samband med den största skogsbranden i modern tid.

– Det var mycket besökare som var intresserade och ville komma hit och titta på den svarta skogen, säger Sören Larsson, en av initiativtagarna till centret.

Arbetet med ”Elden och skogen” har skett ideellt och utöver andra sysselsättningar. Teamet bakom är Sören Larsson från Ramnäs Virsbo Naturklubb, Lars Gabrielsson från Nordic Safari, Lena Oderstad Andersson som äger Ramnäs Hotell Konferens och Hans Zwiknagel från Brandskyddsföreningen Västmanland.

– Vi vill att folk ska komma till vår bygd och få kunskap om det som hände, men också det som kommer att hända, säger Sören Larsson.

Centret är uppdelat i två teman: elden och skogen. Under temat elden ska besökarna få lära sig om skogsbranden men också om hur brand uppstår. En del av centret riktar sig till barn där de får prova på att rädda en person genom att bland annat krypa i en tunnel.

Temat skogen handlar om hur djur och natur drabbades under skogsbranden samt hur skogen återhämtar sig. Besökarna får med hjälp av en tidslinje se till exempel vilka växter som lever i brandområdet just nu, som brandnäva och svedjenäva.

– Det är inget museum. Vi ska jobba aktivt för att hålla centret levande, säger Lars Gabrielsson.

Han menar att tiden står still på ett museum, men på centret ska informationen uppdateras och bytas ut allt eftersom skogen åter blir skog. Det ska vara som en länk mellan forskare och människor.

– Vi jobbar för framtid och mot framtid. Det är ett center där informationen hela tiden uppdateras. Besökare ska kunna komma tillbaka flera gånger och få ny information, säger Lena Oderstad Andersson.

Minnesrummet om skogsbranden kommer dock att få stå kvar som en påminnelse utan större ändringar.

– Nu är det ett år sedan branden och det skrivs mycket om det i medierna. Men när ettårsdagen är förbi så kommer det att bli tyst. Det är då vi finns här, säger Lars Gabrielsson.

”Elden och skogen” invigdes den 1 augusti vid Ramnäs Hotell Konferens av tre barn från trakten. De är fem, sju och nio år gamla.

– I stället för landshövdingen eller en annan känd person så ska barnen få inviga. Vi har ett nytänk med fokus på framtid, säger Lena Oderstad Andersson.

Besökscentret, som har fri entré, kommer att ha öppet varje dag klockan 13–17 fram till 15 oktober.

Annons