Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt mineral rikt på jordartsmetaller i Norberg

Norbergstrakten ingår i vad geologiska forskare kallar för ”REE-linjen”, ett tio mil långt stråk i Bergslagen där ett antal förekomster av sällsynta jordartsmetaller är kända.

Annons

Norberg. Nu har en grupp forskare från Tjeckien och Sverige upptäckt ett nytt mineral, rikt på jordartsmetaller, som fått namnet ”gadolinit-(Nd)”.

Upptäckten är gjord i minst två varpförekomster i just i trakten av Norberg.

– En hel del mineralogiska, geologiska och geokemiska undersökningar har utförts och utförs kontinuerligt på ett flertal platser inom detta stråk, säger Erik Jonsson, geolog på SGU/professor vid Uppsala universitet.

– Gadolinit är gruppnamnet där det nya mineralet blir en ny medlem.

– Det är inte orimligt att gadolinit-(Nd) lokalt kan vara en viktig värd för förhöjda halter av jordartsmetallen neodym (Nd) som är synnerligen eftertraktat i tillämpningar i bland annat högeffektiva magneter.

Är mineralet kommersiellt utvinningsbart?

– Det kommer inte att kunna brytas enskilt, säger han.

Kina står för 75 procent av världsproduktionen av jordartsmetaller, eller REE Rare Earth Elements. Dessa ingår i EU:s lista över kritiska metaller och mineral där det görs stora ansträngningar att minska importberoende.

Allra högst risk är det för brist på REE som används bland annat för att ge färger i bildskärmar samt i starka magneter i vindkraftverk.

Annons