Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt naturreservat bildas

Nu bildas naturreservatet Hälleskogsbrännan i skogsbrandsområdet. Processen har varit känslosam för många skogsägare.

Annons
Sällsynt. Svedjenävan är en av de mycket ovanliga växter som har setts  i Hälleskogsbrännan.

Länsstyrelsen i Västmanland har nu fattat beslut om att bilda naturreservatet Hälleskogsbrännan, som med sina 6 400 hektar blir ett av Syd- och Mellansveriges största naturreservat och med sin eldhärjade natur unikt i Norden.

– Ett så här stort område av sammanhängande och orörd skog som brunnit finns inte i hela Nord- Europa, säger Mårten Berglind på länsstyrelsen.

Han jobbar på länsstyrelsen i Västmanland där beslutet om bildandet av Hälleskogsbrännan har fattats.

Processen att omvandla 6 400 hektar av de 14 000 hektar skog som brann förra sommaren till ett naturreservat påbörjades kort efter det att skogsbranden var släckt.

Tidigt stod det klart att elden lämnat efter sig en miljö som saknar motstycke i Sverige och som skulle bli viktig för djur och växter, men också för forskare.

Mårten Berglind beskriver arbetet med reservatet som både invecklat och ovanligt snabbt hanterat.

– Det är väldigt många markägare som har varit inblandade i bildandet av reservatet. För många av dem har det här varit väldigt känslosamt att fatta beslut om vad de ska göra med sina markområden, samtidigt som de varit tvungna att agera snabbt om de ville bestämma sig för att avverka sin skog, säger Mårten Berglind.

Innan skogsbranden bröt ut var den blivande Hälleskogsbrännan enligt länsstyrelsen ”ett normalt skogslandskap präglat av rationellt skogsbruk” men lågorna förändrade skogen fullständigt.

Nästan alla växter och träd brann upp i reservatets norra del. I de fuktigare markerna i söder och öster överlevde träden lågorna, men föll sedan i höst- och vinterblåsten.

Endast 200 hektar, motsvarande 3 procent av reservatet, klarade sig oskadd.

Hälleskogsbrännans natur blir helt unik, enligt Mårten Berglind.

Här kommer en rad sällsynta eller hotade växt- och djurarter att trivas, vilket gör Hälleskogsbrännan mycket intressant för forskare. Dessutom kommer den skog som växer upp att sakna motstycke i resten av Sverige.

– I framtiden kommer Hälleskogsbrännan vara en jättestor lövskog. Vilket är något som inte finns på så många ställen i vårt land, säger Mårten Berglind.

Beslutet om reservatets bildandet följer efter att ett stort antal aktörer, kommuner, markägare, Jägareförbundet med flera har fått säga sitt.

– Om det här beslutet inte överklagas nu kommer vi sätta i gång med att förvalta reservatet. Vi vill se till att det finns stigar och utkiksplatser så att allmänheten kan börja röra sig i området.

Mer läsning

Annons