Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt promenadstråk Västansjö-Trummelsberg på gamla banvallen

På lördagen fick den gamla banvallen från Åmänningen till Trummelsberg nytt liv.

Annons

Tack vare ett inititativ från Vretarne byalag och hjälp från Skogsstyrelsen är den sedan länge övervuxna banvallen från Åmänningen till Trummelsberg röjd.

– Vi fick en idé att man ska kunna vandra till Trummelsberg från Västansjö, säger Christine Larnhed.

På lördagsmorgonen slöt ett 30-tal personer upp vid Västansjö skola för att testa det nya promenadstråket i vårsolen. Det var hit till den gamla kajen på udden vid skolan som malmen skeppades från Ängelsberg. Sedan fraktades den på den smalspåriga järnvägen upp till hyttan i Trummelsberg för att bearbetas till tackjärn. Järnvägen anlades 1867 och användes tills hyttan lades ner 1907.

– Skenorna var till en början av trä men byttes så småningom ut till järn. Vagnarna drogs av hästar men senare av diesellok, berättar Christine Larnhed.

Det fanns en personvagn för högtidliga tillfällen. Ett sådant var då konfirmanderna skjutsades ner till Åmänningen för att kunna ta kyrkbåten över till Västervåla kyrka.

Något 100-tal meter från 66:an vid vägen upp till Trummelsberg har byalaget satt upp skyltar som gör banvalen lätt att hitta och följa. Här finns också information om transporten på järnvägen i gamla tider.

Turen avslutades med fika i Trummelsberg.

Mer läsning

Annons