Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyvalet blir inte av

Den rödgröna regeringen och Allianspartierna har nått en överenskommelse om hur landet ska kunna styras. Det leder i sin tur till att det inte blir något extra val.

Annons
Partiledarna under lördagens presskonferens i Stockholm.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna meddelade på lördagsmorgonen att de nått en uppgörelse som ska gälla fram till 2022.

- Överenskommelsen innebär följande: Den statsministerkandidat som samlar stöd hos en partikonstellation som är större än alla andra tänkbara partikonstellationer, den statministerkandidaten ska också släppas fram, säger Stefan Löfven, i SVT:s sändning från presskonferensen.

- En minioritetsregering ska kunna få igenom sin budget och utbrytningar ur budgeten ska inte vara möjliga, fortsätter Stefan Löfven.  

Från och med omröstningen om vårbudgeten ska Allianspartierna vara beredda att lägga ned sina röster.

- Å andra sidan är vi då också beredda att släppa fram en borgerlig statsministerkandidat i en händelse att det parlamentariska läget skulle förändras på ett sånt sätt i valet 2018, säger Stefan Löfven.

Moderaternas Anna Kindberg Batra menar att det är en överenskommelse som stärker Sverige. 

- Vi i Alliansen kommer fortsätta att utgöra en stark opposition, vi står redo för val när det än blir val, säger hon.

Den blocköverskridande uppgörelsen leder i sin tur till att statsministern inte tänker utlysa något nyval.

- Regeringen kommer inte fatta beslut om extra val, säger Stefan Löfven.

Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är inte med i uppgörelsen.

Efter beskedet från regeringen har Sverigedemokraterna meddelat att partiet kommer att lämna in en misstroendeförklaring mot statsministern.

– Det är väldigt uppenbart att man inte kan ha förtroende för den här statsministern som håller på och ändrar sig. Det är viktigt att man får rösta om det här i riksdagen, säger Martin Kinnunen, presstalesperson för SD, till Expressen.

Mer läsning

Annons