Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat söktryck inför starten på terminen

Fler vill studera på Mälardalens högskola. Studenter som vill bli förskollärare och sjuksköterskor lockas till Västerås inför utbildningsstarten i vår.

Annons
9500 personer har sökt till Mälardalens högskola inför våren. Det är cirka 1500 fler ansökningar än året innan.

Terminen som startar 18 januari har ett begränsat utbud jämfört med hösten. Ändå har totalt 9 500 sökt till högskolan i år. Det är en ökning jämfört med de cirka 7 000 som sökte motsvarande period förra året.

– Det är ett par tusen fler som har sökt i år. 1  650 av dem är förstahandssökande och även det är lite fler än under förra året, säger Marie Eriksson, förvaltningschef på Mälardalens högskola.

Såväl beteendevetenskapliga programmet som förskollärarprogrammet och sjuksköterskeprogrammet har ett högt söktryck med 700–2 000 sökande per program.

Inför vårterminen har Mälardalens högskola byggt ut flera program och ökat med totalt 125 platser.

– Vi har vårt uppdrag från staten. Man vill att vi ska utbilda fler. Att fler söker kan bero på att man vet att utbildning lönar sig. Man har hört att det behövs

lärare och sjuksköterskor.

Antagningarna är nu klara och 575 har fått en plats inför vårterminen. Men än finns chansen för dem som inte kommit in.

– Man får se vid terminsstarten hur många som registrerar sig. Det finns de som eventuellt inte dyker upp och då finns chansen för andra att komma in, säger Marie Eriksson.

Mer läsning

Annons