Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklar framtid för häktet

Häktet i Västerås är fortsatt stängt. Det är inte klart när – eller om – det kan öppna igen.

Annons
På grund av bristande brandskydd stängdes häktet i Västerås i slutet av oktober. Nu ska lokalerna ses över.

Den 20 oktober fick lokalerna stänga på grundav brister i brandskyddet. Ett par veckor tidigare hade en häktad man lyckats tända eld i en av cellerna.

I veckan påbörjade Kriminalvården en utredning för att komma fram till vad som krävs för att kunna öppna igen. Man gör samtidigt en översyn av ytterligare säkerhetsaspekter.

– Vi visste att lokalerna var gamla och vi hade behövt se över dem i vilket fall. Nu blev det som det blev eftersom brandskyddet inte höll måttet, säger Pernilla Vikström, häkteschef för verksamhetsområde Uppsala–Västerås.

Kan häktet stängas helt?

– Jag vet faktiskt inte. Jag vill inte spekulera i det innan vi gjort en ordentlig utredning. Det är det vi behöver komma fram till.

De häktade är nu utplacerade i Uppsala, Örebro och Nyköping i första hand. Personalen har till största del fått nya arbetsuppgifter.

– Vi assisterar på andra häkten och får hjälpa till med transporter. Vi passar även på att planera in utbildningar och övningar, säger Pernilla Vikström.

I samband med häktesstängningen fick även polisens arrest, som är lokaliserad i bottenplanet, stänga. Den kunde öppnas igen efter några dagar.

Annons