Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart var barnen ska ha sin gympa

Skolledningen har inte varit med i diskussionen om att bygga om lilla gympasalen till klassrum. Samtidigt är det ännu inte löst hur idrottsundervisningen ska gå till.

Annons

Fullmäktige har fattat beslut om att ombyggnationen av lilla gymnastiksalen till klassrum ska verkställas snarast.

Kostnaden har preliminärt kalkylerats till 2,5 miljoner kronor och tas ur de fyra miljoner kommunen fått för det stora antal asylsökande elever som går i skolan.

Att finansieringen sker med de fyra miljonerna har kritiserats av facken. Flera lärare FP talar med på Källskolan är frågande till hur idrottsundervisningen ska lösas.

Sari Johansson, tf rektor på Centralskolan, och Ingrid Nord, skolchef, säger att skolledningen inte har tillfrågats om lilla gympasalen.

– Det är den vanliga gången att vi får vara med i besluten, säger Ingrid Nord.

– Att bygga om gympasalen, den hade vi hemskt gärna fått vara med och diskutera. Hade det kunnat finnas andra lösningar? Vi hade kanske kommit fram till att det inte varit så, men vi hade gärna varit med i diskussionen, säger Sari Johansson.

Läs mer: Ny idrottshall i Norberg möjlig efter miljonbidrag

När regeringen i höstas presenterade att de sköt till ett extra statsbidrag till kommuner som tar emot asylsökande fick kommunchef Hannu Högberg i uppdrag att lägga fram en fördelning av dessa.

– Jag har lagt fram förslag på uppskattade kostnader på respektive objekt. Ingen tidsplan för vad som borde ske först, säger Hannu Högberg.

– NVK hade fått uppdrag att titta på om det går att ställa om lilla gympahallen om man ska bygga en idrottshall. Går det att ställa om lokalen? Det är så frågan har dragits.

Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg, förklarar att snarast i fullmäktiges beslut betyder så fort som möjligt.

– Vi är smärtsamt medvetna om att det kommer bli besvärligt för verksamheten i väntan på den nya idrottshallen. Hur det ska lösas är upp till verksamheten men vi vet om att de behöver mer pengar, säger hon.

Läs även: Sporthall splittrar politiker

På måndag ska Ingrid Nord och rektorerna mötas för diskutera lokalbehoven och har bett kommunledningen att invänta deras förslag. För att eleverna ska få undervisning med kvalitet under vintern menar hon att det behövs mer pengar till att bland annat hyra lokaler under ombyggnationen.

– Vi måste också agera väldigt snabbt för att lösa vissa saker. Då är det tyvärr så att vi inte alltid hinner ta den tid som skulle behövas för kommunikation och dialog. Vi borde ha säkerställt att det varit kommunicerat, säger Åsa Eriksson.

Läs också: Enades om beslut att bygga hallen

Hon berättar att frågeställningen kring ombyggnationen har från början varit att gympasalen ska byggas om.

– Vi från politiken har länge tyckt att gympasalen inte är optimal för idrottsundervisning. Det har funnits önskemål om att kunna erbjuda eleverna bättre lokaler för idrotten.

Annons