Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökning av anmälda våldsbrott

Polisanmälningarna av våldsbrott ökar i Fagersta kommun. Vi har tittat på siffror från Brottsförebyggandet rådet och siffrorna talar sitt tydliga språk.

Annons
Sven Granath.

De senaste fem åren pendlar anmälningarna från 159 stycken till 241 . Bottennoteringen, som i det här sammanhanget måste anses vara positivt, var 2006 och toppnoteringen var 2008.

- Det är ofta unga människor som är inblandade i våldsbrott på gator och torg och en sak som visat sig vara framgångsrik är att minska tillgången på alkohol, säger Sven Granath, kriminolog på Brottsförebyggande rådet.

Kronobergs polismyndighet satsade en period extra resurser på att få tag i de professionella langarna av alkohol .

- Det minskade gatuvåldet, åtminstone under en period, säger Sven Granath.

Den absolut största andelen av anmälningarna rör misshandel och grov misshandel. Exempelvis: 2009 rörde 152 anmälningar misshandel eller grov misshandel, det av totalt 178 anmälda våldsbrott i kommunen.

- Föräldravandrare och fler vuxna på gator och torg fungerar också för att få ner utomhusvåldet, fortsätter Sven Granath.

Främst är det antalet misshandlat som varierar under åren. Andra våldsbrott ligger på en så låg nivå, att det är omöjligt att egentligen se några trender. Det går lite upp och ner från år till år.

- För att på sikt få ner våldsbrotten handlar det också om att jobba med värderingar. Till exempel att lära pojkar att lösa konflikter på andra sätt än med våld och att jobba med mer jämställda förhållningsätt, säger Sven Granath.

Fagersta

2006

Våldsbrott: 159

Misshandel inklusive grov misshandel: 135

2007

Våldsbrott: 202

Misshandel inklusive grov misshandel: 165

2008

Våldsbrott: 241

Misshandel inklusive grov misshandel: 206

2009

Våldsbrott: 178 

Misshandel inklusive grov misshandel: 152

2010

Våldsbrott: 180

Misshandel inklusive grov misshandel: 145

Annat som går under våldsbrott i statistiken är, bland annat, försök till mord eller dråp och våldtäkt.

Källa: Brottsförebyggandet rådet

Mer läsning

Annons