Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omtvistat stationshus till salu

Ängelsberg. Det omtvistade stationshuset i Ängelsberg är nu till salu. Om stationshuset säljs, kvarstår kravet på en ny ägare att återställa de q-märkta delarna.

Annons

Stationshuset i Ängelsberg ligger ute till försäljning. 2,5 miljoner kronor hoppas Ängelsberg konsortium, som äger byggnaden, på att kamma hem från en eventuell köpare.

Dorian von Aescher, en av ägarna och vd för bolaget Ängelsberg konsortium, skriver i ett mejl till Fagersta-Posten att han annonserar om att huset är till salu både genom en svensk sajt och genom flera europeiska sidor. Bakom försäljningen ligger ett missnöje mot bland annat kommunen.

Turerna kring stationshuset har varit många. Delar av det har en q-märkning av den svagaste graden, något som betyder att vissa delar av interiören och exteriören inte får rivas. Dorian von Aescher har sedan köpet av stationshuset velat förvandla det till ett kulturhus och har rivit q-märkta delar ändå, det handlar bland annat om en stentrappa, som han menar var fuktskadad och drabbad av svamp samt en biljettlucka från 1950-talet.

Rivningarna ledde till att först Västmanland Dalarna miljö- och byggnadsnämnd och sedan länsstyrelsen bestämde att inventarierna måste återställas till sitt ursprungliga skick. Ägarna överklagade ärendet till mark- och miljödomstolen i tingsrätten och fick avslag. Men ägarna valde att inte överklaga till nästa instans, mark- och miljööverdomstolen i Svea hovrätt.

Läs mer i onsdagens papperstidning eller köp e-tidningen .

Annons