Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Önskar att myndigheter var mer samordnade

Bättre samordning med andra myndigheter är några av lärdomarna Skogsstyrelsens styrelse fick med sig vid sitt besök i skogsbrandsområdet under onsdagen.

Annons
Monika Stridsman besökte brandområdet för första gången sedan branden förra året. Hon ser att myndigheten kan dra värdefulla erfarenheter av skogsbranden. Inte bara vid brand utan också vid andra naturkatastrofer som exempelvis stormar.

För generaldirektör Monika Stridsman var det första besöket sedan branden förra året. Flera i styrelsen uttryckte att vara i brandområdet inte var samma sak som att se det på bild.

Karl Hedin, ägare till AB Karl Hedin, berättade för dem hur hans företag fick handskas med den enorma mängd virke som hade brunnit. En stor mängd problem behövde lösas snabbt.

– Det brinner varje år. Vi har rutiner för eftersläckning och så vidare. Men hur organiserar man eftersläckningsarbete på 5 500 hektar? säger Karl Hedin.

En flotta av skördare var ute och tog rätt på timret. Men en del frågetecken fanns kring sågningen.

– Vi har upptäckt att barken skyddar veden mycket mer än man trott. Vi var oroliga för sotet så vi byggde en separat barkningslinje för nio miljoner. Så här i efterhand hade det kanske inte behövts, säger Karl Hedin.

Till Skogsstyrelsen och Monika Stridsman påpekade han att staten skulle behöva vara mer samordnad.

– Det som fungerade bra var att vi delegerade ansvaret till vårat distrikt här. Vi ser att vi i kan förbättra samarbetet mellan myndigheter och vägleda markägare. Vi känner markägarna och de känner oss, säger Monika Stridsman.

Karl Hedin berättade om utmaningen att ta reda på allt virke.
Karl Hedin berättade för Skogstyrelsens styrelse och generaldirektör Monika Stridsman, i lila mössa, om hur det gick till att ta reda på all den brandskadad skog som Karl Hedin AB ägde.Foto: Seth Jansson
Annons