Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operationsrobot blir verklighet i Västerås

Västerås är redan Sverige-ledande vad gäller behandling av cancer i tarmen. Nu hoppas man kunna utvecklas stark även vad gäller urologisk och gynekologisk cancer när en operations-robot köps in.

Annons

Inom Landstinget Västmanland har man varit överens om att tekniken för titthålsoperationer skulle kunna bli betydligt bättre genom ett inköp av en operationsrobot. Det skulle även kunna leda till kortare vårdtider och mindre smärta för patienterna.

Vid torsdagens sammanträde i landstingsstyrelsen beslutades det enhälligt att en robot skulle köpas in för 27 miljoner kronor – och den var på plats redan samma dag.

– De var tydligen lätta att få tag i så den har redan rullats in på operations- kliniken och ska installeras. Det känns fantastiskt att vi kommer att kunna vara i gång snart, säger landstingsstyrelsens ordförande Denise Norström (S).

Roboten är främst tänkt för användning inom urologi, gynekologi och kirurgi och beräknas användas på 200 patienter på de tre avdelningarna det första året.

– Vi behöver den här roboten för att klara av alla operationer. Vi är också övertygade om att på området tarmcancer, där vi redan är riktigt duktiga, kommer det att ske en utveckling som gör att vi behöver roboten för att vara mer pricksäkra, säger Denise Norström.

Mer läsning

Annons