Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ordförande: Stor ekonomisk röra på NVU

SFI gör att NVU går med underskott, sade Ola Wahlsten (S), ordförande NVU på måndagens kommunfullmäktigesammanträde.

Annons
SFI gör att NVU går med underskott och ungdomsgymnasiet drabbas, menar Ola Wahlsten (S), ordförande NVU

På mötet framgick att Norra Västmanlands utbildningsförbund, NVU, förra året gick med ett underskott på 7,3 miljoner kronor och i år förväntas underskottet bli 2 miljoner. SFI går 5,5 miljoner back. 2013 gick 279 personer på SFI och 62 personer på grundläggande vux. I år är siffran 551 personer på SFI och 161 personer på grundläggande vux. En fördubbling enligt Ola Wahlsten som menar att det inte kommit in några extra pengar för detta.

Han menar att NVU inte har använt SFI-ersättningen från staten som förmedlas via kommunerna på rätt sätt. Ersättningen ska täcka studier på SFI i två år. Det innebär att NVU behöver lägga undan pengar för att kunna använda båda åren, så kallad periodisering. I stället har pengarna blåsts under första året och det saknas pengar för det kommer inte in pengar så det räcker.

– Genom att NVU har låtit alla läsa kvar ofinansierat så har medlemsbidraget från kommunerna fått täcka kostnaderna, utgifterna för kommunerna för lärare, rektorer och språkstödjare. Genom detta har kommunernas socialtjänster i och för sig sluppit en stor grupp med nyanlända som inte klarat av SFI-studierna. De har bara gått kvar för att lärare med stöd av skolledningen tyckt synd om dem. Det är sanningen, sade Ola Wahlsten.

Rektorerna som i år har fått eget budgetansvar vidtog vissa åtgärder i somras som att begränsa lärarledda lektioner i moderna språk, något som Ola Wahlsten menar att ungdomsgymnasiet drabbas av.

Ola Wahlsten berättade att det inte går att fortsätta spendera pengar som man inte har och att NVU kommer att krympa kostymen rejält för SFI. Mats Berglund, förbundschef, NVU som har detta på delegation kommer att besluta om sänkt gräns från 1 januari 2017, från 1250 timmar till 1050 timmar som är det antal lektionstimmar en nyanländ får delta i SFI.  1250 timmar är mer än vad de flesta andra kommuner och gymnasieskolor har och att NVU haft ännu flera timmar därför rasade det iväg och blev ett jätteunderskott, menar Ola Wahlsten.

– Det här kommer innebära kö och det kommer att innebära ökad belastning på ägarkommunernas socialtjänster, sade Ola Wahlsten.

Han fortsatte att berätta sedan han tog över ordförandeposten i april så har det varit en röra att bringa ordning i NVU:s ekonomi med externa revisorer och NVE som riktat hård kritik hur det hela har skötts.

– Hittills har alla skyllt på varandra. Inom SFI tror man att man med och finansierar den andra skolverksamheten, men så är det inte, sade Ola Wahlsten.

Läs mer: Se hela kommunfullmäktigemötet här

Mer läsning

Annons