Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Organiserat bärplock väcker oro hos ortsbor

Det är blåbärssäsong och många anställda bärplockare från bärföretagen flyttar ut i skogarna, något som många ortsbor och lokala företagare finner olustigt.

Annons

SKINNSKATTEBERG. Organiserat bärplockande har länge varit vanligt i de svenska skogarna. I Skinnskatteberg både bor och plockar ett 30-tal personer från Bulgarien under årets blåbärssäsong. Många ortsbor, grannar och butiksägare har reagerat på de läger som byggs upp i skogarna runt om i kommunen i samband med plockandet.

– Deras boende är inget vidare, jag skulle önska att de kunde få en trygghet som ett vandrarhem eller liknande att få bo i när de kommer hit, säger Eivor Uhlin som äger ett sommarställe i Gunnillbo sedan 41 år tillbaka. Hon berättar att det dykt upp fler bärplockare under de senaste åren, något hon tycker är både bra och dåligt.

– Tidigare år har det hänt att grejer försvunnit, men det betyder inte att det är bärplockarna. Jag tror att det kan vara en efterföljande svans som står för de brotten, säger hon.

Enligt polisen har den organiserade bärplockningen inte varit något större problem i år.

Förra året skedde mycket nedskräpning och det inkom en del klagomål från allmänheten. De samtal som kommit in i år handlar, precis som förra året, till störst del om nedskräpning och bilkörningen.

– Vi har informerat på bulgariska om allemansrätten och vad den innebär. Vi åker ut nästan dagligen för att titta till dem och se att allemansrätten följs, säger Håkan Karlsson, polis i Fagersta.

Även om bärplockarna inte inneburit några större problem vad gäller nedskräpning så har flera butiksägare i Skinnskatteberg upplevt en del bekymmer.

Läs mer i onsdagens papperstidning eller köp E-tidningen här .

Annons