Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Orimliga regler för småföretagen”

Fyra av fem jobb skapas i småföretag men reglerna är onödigt krångliga, menar Magnus Torssell, vice ordförande i Företagarna Norra Västmanland.

Annons
Magnus Torssell är vice ordförande i Företagarna Norra Västmanland och driver själv fyra företag: Backgårdens jord- och skogsbruk, Incon Nord AB, AB Signalmekano och Solelit.

Flera saker försvårar för småföretagare att starta och driva sina verksamheter, anser Åvestbobon Magnus Torssell.

– Det startar många nya företag som inte överlever. De får inte det stöd som de behöver i början, till exempel med marknadsföringsanalys, från kommunala och statliga verksamheter.

Han tycker också att det i många fall ställs alldeles för höga krav på småföretagare.

– Exempelvis måste byggföretag som utför jobb riktat mot andra företag alltid uppdatera sin personalliggare för jobb som överstiger fyra basbelopp, för att Skatteverket ska kunna kontrollera, säger han och fortsätter:

– Det är orimliga regler för småföretagen. Det tar mycket tid och blir stora kostnader för mindre företag.

Även regler för hur vabb och sjukförsäkring ska redovisas krånglar till det, menar Magnus Torssell.

– Jag har både enskild firma och aktiebolag, och det är olika skattesatser på inkomst. Detta försvårar redovisningen, som är till grund för vabbersättningen. Systemen är inte anpassade för mindre företag, kräver mycket tid och gör det svårt att vara småföretagare.

Magnus Torssell talar om en utbredd jantelag, åtminstone i Fagersta, som kan göra det tufft för företagare som kommer utifrån.

– Kan man vara företagare i Fagersta kan man vara det var som helst. Det finns en rädsla och en bruksmentalitet som gör att man värnar om det man redan har.

Den lokala handeln är central för både småföretagens och kommunernas framtid, menar Magnus Torssell, som exemplifierar med Fagersta.

– Det är synd att så mycket av konsumtionen hamnar utanför kommunen. Köper du skorna någon annanstans kanske du köper maten där också. Försvinner den lokala handeln så minskar utbudet, och färre bor kvar och upprätthåller handeln. Då försvinner arbetstillfällen inom både handel och industri.

Företagarna i Norra Västmanland är ett viktigt stöd för småföretagarna i Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg, menar Magnus Torssell, som är vice ordförande i organisationen och själv egenföretagare.

– Vi stöttar småföretagen och förenklar deras vardag genom att ge möjlighet till nätverk och att bolla idéer.

Ju större organisationen är desto mer inflytande kan den få, påpekar Magnus Torssell, som nominerats till finalen i Företagarnas tävling Årets värvare. Detta efter att han värvat de flesta av Företagarna i Norra Västmanlands nya medlemmar, som ökat från strax över 100 till 180.

– Fyra av fem jobb skapas i småföretagen. Det har drivit mig. Men främst vill jag ha ett fungerande samhälle som växer och utan småföretagare har vi inte det.

Vinnaren utses 26-27 maj.

Mer läsning

Annons