Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro i Virsbo över skrämmande patrull

Boende i Virsbo har tröttnat på drogproblematiken som finns på orten. En grannsamverkansgrupp har bildats. Nu berättar polisen att den överträtt sina befogenheter.

Annons
Med dragna vapen. Polisen ryckte ut i förra veckan när en påverkad och knivbeväpnad person gick på spåret vid stationen i Virsbo. Det var en ortsbo som larmade.

För en tid sedan stoppade två män och en kvinna en drograttfyllerist i Virsbo. De brottade ner föraren på ett sätt som polisen bedömde som våldsamt.

Personerna som stoppade mannen är med i en grannsamverkansgrupp som patrullerar i Virsbo. Meningen med gruppen är att de ska rapportera händelser till polisen.

– Det finns tillfällen där man har gjort tveksamma ingripanden och där pågår utredningar, säger lokalpolisområdeschef Jonas Söderberg.

Gruppen består av ett tiotal personer som vill minska drogproblematik och oroligheter. De sköter sina kontakter via Facebook i en sluten grupp.

– Att det finns en grannsamverkan är bra, men vi råder endast till brottsförebyggande åtgärder som att iaktta och rapportera vidare, säger Jonas Söderberg.

Virsbobor som varit i kontakt med tidningen menar att man är lika rädd för bevakningsgruppen som för personerna med drogproblem. Vidare säger källorna att det försiggår stridigheter mellan dessa två grupper.

Jonas Söderberg tycker inte att det finns skäl för allmänheten att vara rädd, men bekräftar delvis uppgifterna:

– De brott vi ser nu rör sig om två grupperingar, ja.

År 2013 startade ett privat behandlingshem i Virsbo. Efter det har fler personer med drogmissbruk flyttat till orten, något som stör många av medborgarna och som är grunden till att bevakningsgruppen har startat.

– Tidigare har det varit lätt att få tag på bostad i Virsbo och jag tror det är därför man har sett en ökning av antalet livstidskriminella. I samband med det har antalet brott ökat. Det är det som har fått allmänheten att reagera. Men efter ett medborgarmöte förra året har vi ökat polisens närvaro och nu har vi sett en minskning av antalet våldsbrott. Vi strävar efter att ha poliser där dag-ligen för tillsyn och patrullering, säger Jonas Söderberg.

Det var föreningen Framtid för Virsbo som arrangerade medborgarmötet våren 2014. Föreningen har tidigare även ordnat nattpatrulleringar. Torgny Larsson, en av styrelseledamöterna, menar dock att den bevakningsgrupp som finns på orten nu inte har något samröre med föreningen.

– Vår nattpatrullering försvann för säkert tio år sedan. Den som finns nu är på eget bevåg och mer oorganiserad. De rapporterar till polisen när de ser någonting.

Att medborgarna själva agerar poliser tror han beror på kombinationen av stökighet och underbemannad polisstyrka.

Surahammars kommun, som av de boende beskylls för problemen i Virsbo, menar att den ökade drogproblematiken inte är deras ansvar.

– Kommunen har en bra dialog med det behandlingshem som finns och vad jag vet sköts det bra. Sedan att det finns en spontan- inflyttning av personer med missbruksproblematik är inget som kommunen kan göra något åt. Jag är bekymrad över situationen. Men jag har ingen helhetsbild av vad som händer, säger kommunalråd Tobias Nordlander (S).

I nästa vecka ska kommunen ha ett krismöte med polismyndigheten om hur man ska gå vidare.

Den person som av andra Virsbobor har pekats ut som ledare av gruppen vill inte ställa upp på intervju och förnekar att denne är med i en grannpatrull.

Annons