Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro över HVB-hem

Karmansbo herrgård kan redan under våren bli HVB-hem för 28 ensamkommande flyktingbarn.

Annons

Oron var påtaglig hos det 90-tal ortsbor som kom till Karmansbo herrgård i dag på eftermiddagen.

Tre representanter för det Stockholmsbaserade vårdföretaget Skandinavisk Vårdtjänst fanns på plats för att berätta om det planerade boendet och svara på frågor från allmänheten.

- Vi kommer att anställa 15 personer för boendestöd, 1 fritidsledare, 1 husmor eller kock och två socionomer eller beteendevetare, berättade Örjan Westlund, vd i bolaget och redogjorde för hur en HVB-verksamhet är tänkt att bedrivas.

Ortsborna var skeptiska till mycket av upplägget, men under de två timmar som mötet pågick var tonen ändå sällan direkt otrevlig - även om framför allt Staffan Gullander i ledningsgruppen för företaget fick en del gliringar för att han så sent som i höstas var med på ett möte där man presenterade planer för ett missbruksboende.

- Då sa du hånfullt att vi skulle vara glada för att det inte var ett HVB-hem som skulle öppna och nu är du här igen och tänker öppna just ett HVB-hem, uttryckte någon.

- Det har hänt mycket sedan i höstas, försvarade sig Gullander.

- Verkligheten gjorde att vi växlade spår. I dag finns ett skriande behov av den här typen av hem och det går fortare att få tillstånd från IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg, för ett HVB-hem än för ett hem för missbrukare, förklarade han.

De som kommit på mötet luftade oro när det gäller vilka som kommer. Oron gällde att det rör sig om unga män från samhällen med helt andra synsätt på kvinnor, på demokrati och på hur man beter sig. Man menade att det fanns risker för kringboende.

- Skulle ni våga låta era elvaåriga flickor gå och bada ensamma med ett helt hem unga män från en annan kultur och ofta med svåra upplevelser bakom sig boende här? ville man veta från de tre representanter för vårdbolaget.

- Hur påverkar det här våra barn, hur ska Skinskattebergs kommun ha råd med den hjälp de här barnen behöver? ville man också veta.

Örjan Wetlund höll med om att det finns avgrundsstora skillnader i synsätt på var som är okej och inte okej, men framhöll att man på hemmet i Karmansbo kommer att vara mycket tydliga på den punkten.

Trots det var oron tydlig och många uttryckte tydligt att de inte vill ha något boende alls:

- Ni tar ifrån oss vår trygghet. Det är vi som får låsa in oss medan ni tjänar pengar på det här.

- Varför kan ni inte bestämma här och nu att ni bara tar emot flickor, det skulle vi gå med på, framkastades det i diskussionen.

Allt som allt blev det ett städat meningsutbyte där företagets representanter efteråt uttryckte att man tar till sig av de synpunkter som lämnats.

Mer läsning

Annons