Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert om julen blir vit eller grön

Temperaturerna före och under jul kan komma att hamna några grader både under och över noll, enligt Foreca.

Annons
Just nu varierar prognoserna om julvädret i norra länsdelen, eftersom det är oklart hur lågtrycket passerar.

För många är snön viktig för att den rätta julkänslan ska infinna sig. Men väderprognoserna ungefär en vecka inför julen varierar, berättar Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

– Än så länge är det väldigt osäkert hur vädret blir i Svealand. Längre norrut, är det mer säkert att det blir snö. Men i södra Norrland och norra Svealand är det lurigt, säger hon.

Vädret i området där Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg ingår kan komma att bjuda på två-tre minusgrader, men även uppemot två grader över noll.

– Norra Svealand är ett gränsområde för varm och kall luft. Därför är prognoserna osäkra just nu. Den 22 och 23 december kan det bli regn eller blötsnö, eller en blandning, säger Maria Jönsson och fortsätter:

– På julafton blir det antagligen ytterligare ett regnområde, eller kallt och klart väder, utan nederbörd. Men även för julafton och dagarna efter skiftar prognoserna från två till tre minus till två plusgrader.

Osäkerheten handlar om hur lågtrycket kommer att passera norra länsdelen.

– Om lågtrycket kommer in från sydväst blir det oftare mildare. Passerar det från nordväst kan det bli kallare. Men det är ändå ingen garanti för snö.

Anders ingen garanti för snö

Är den 30 november regnig och slaskig ska julen braska med snö och kyla, enligt talesättet ”Om Anders slaskar skall julen braska”.

Vädrets komplicerade mönster kan dock inte fångas in i ett fåtal ord och ramsan har inget eller ett mycket litet meteorologiskt värde.

Källa: SMHI

Mer läsning

Annons