Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Österberg tippad som ny S-ledare

Sven-Erik Österberg från Skinnskatteberg pekas allt oftare ut som Mona Sahlins efterträdare i Socialdemokraterna. Men än så länge säger han varken ja eller nej.

Annons
Nytt toppnamn? Sven-Erik Österberg är en av de starkast tippade kandidaterna till att ta över som partiledare efter Mona Sahlin.

NORRA LÄNET. På torsdagen besökte Sven-Erik Österberg Norberg för att prata ledarskap med nya kommunalrådet Åsa Eriksson. Samtidigt är han själv högaktuell som potentiell efterträdare till Mona Sahlin.

– Men processen har precis startat. Vi får se var det landar, säger han.

Sven-Erik Österberg har figurerat flitigt i riksmedia under veckan och det spekuleras vilt i huruvida han är intresserad av partiledarposten eller inte.

Vad svarar du om valberedningen frågar om du vill bli partiledare?

– Det är den finaste fråga man kan få. Det är inget man bara viftar bort, säger han och fortsätter:

– Men jag har arbetat nära både till exempel Göran Persson och Mona Sahlin och jag vet att det är ett fruktansvärt påfrestande uppdrag.

Sven-Erik Österberg poängterar att det än så länge bara rör sig om spekulationer. Om valberedningen har honom i åtanke eller inte vet vi först i mars i samband med Socialdemokraternas partikongress.

Men i takt med att det börjar dra ihop sig nämns Sven-Erik Österberg allt oftare som en av de starkaste kandidaterna. Själv tar han medieintresset och alla politiska analyser med ro.

– Det spelar inte så stor roll vad jag säger. Om jag förklarar att jag skulle överväga saken om valberedningen frågar, då tolkas det som att jag skulle tacka ja. Om jag säger att jag skulle svara nej, då tolkas det som att jag egentligen vill men mörkar det.

Så tills valberedningen säger sitt väntar han precis som alla andra.

I går besökte Sven-Erik Österberg Norberg för att träffa Åsa Eriksson, S, som precis tillträtt som kommunalråd. I egenskap av distriktsordförande i länet ser han alltid till att uppmärksamma nya kommunalråd.

– Men man ska vara försiktig med att åka runt med pekpinnar. Jag vill visa att jag finns som stöd och jag är glad att det finns yngre människor som Åsa som är beredda att axla ansvaret. Det är lätt att klaga på politiker, men man ska komma ihåg att kommunalrådet också bara är människa.

I Norberg gick S framåt i det senaste valet, samtidigt som partiet backade på riksnivå. Kan rikspolitikerna dra lärdom av det?– Det finns ingen enkel lösning, ”gör så här så vinner man val”. Men det finns mycket att lära av enskilda kommuner – om hur man hittar arbetstillfällen och resonerar i utbildningsfrågor till exempel.

Den som tar över som partiledare i Socialdemokraterna står inför stora utmaningar. Väljarstödet måste vinnas tillbaka. I förra riksdagsvalet var det bara 22 procent av de arbetande som röstade på S och många efterlyser nu en trygg och karismatisk ledare.

Somliga påstår att du inte har karisman som krävs för att bli ny partiledare, hur ser du på det?– Man ställer alltid upp olika profiler och har bland annat önskemål om hur folk ser ut. Om jag har tillräckligt med karisma eller inte får andra bedöma. Det är väl en kompromiss mellan olika delar, säger han och fortsätter:

– Om jag får frågan betyder det att jag har valberedningens förtroende och då är det min skyldighet att överväga saken. Men jag måste tänka på mig och min familj. Frågan är så stor och komplicerad att det får konsekvenser på hela livsföringen. Jag vet inte om jag skulle svara ja eller nej. 

ANNA LILJEMALM

Mer läsning

Annons