Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otillåten sökning på Försäkringskassan

En anställd på Försäkringskassan, som bor i norra länsdelen, straffas med fem löneavdrag efter att olagligt ha sökt information.

Annons

I drygt ett års tid har en anställd på Försäkringskassan utfört 14 otillåtna handlingar i Försäkringskassans IT-system, i försök att hjälpa anhöriga.

– Du ska vara opartisk. Det ska inte vara så att man kan få gräddfil in, bara för att man känner någon, säger Theo Caldwell, verksamhetsutvecklare på HR-staben.

Lagen om offentlig anställning låg till grund för personalansvarsnämndens beslut. Den anställda fick en disciplinpåföljd i form av fem löneavdrag. Ett löneavdrag är 25 procent av en dagslön.

– Löneavdrag är en hårdare påföljd än varning, säger Theo Caldwell.

Liknande fall har förekommit tidigare. Men det är inte speciellt vanligt, sett i relation till antalet anställda.

– Försäkringskassan har ungefär 13 000 anställda  har och personalansvarsnämnden avgör cirka 20-30 ärenden varje år. En övervägande del av dessa ärenden rör otillåten informationssökning. Så i relation till antalet anställda är det inget stort antal, säger Theo Caldwell.

Det var personalansvarsnämnden med generaldirektören, HR-direktör, rättschef och personalföreträdare som tog beslutet om fem löneavdrag.

– Om medarbetaren skulle göra samma sak igen kan det leda till uppsägning. Det kan även bli svårare för medarbetaren att få andra jobb framöver, säger Theo Caldwell.

Mer läsning

Annons