Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt många fall av virus

Antalet fall av RS-virus är ovanligt många i år – och smittan sprids nu snabbt bland små barn.

Annons
Tove Lundin, barnsjuksköterska, och Peter Jotorp, verksamhetschef på barnkliniken.

Hittills i år har ett 50-tal barn kommit in till Västerås sjukhus smittade av RS-viruset. Det är mer än dubbelt så många som förra året, enligt sjukhuset.

RS-virus, Respiratory syncytialvirus, återkommer varje år under vintern. Större barn och vuxna får oftast bara övergående snuva och feber.

Men viruset kan vara direkt farligt för barn under ett år. De kan få svårt att andas, ha hosta och pipande andning och ha svårt att äta.

– Många föräldrar kommer hit och är oroliga för att deras barn har slutat äta och börjat hosta ihärdigt. De senaste veckorna har fem–tio spädbarn lagts in varje dygn så vi har haft fullt upp, säger Peter Jotorp, verksamhetschef på barnkliniken vid Västerås sjukhus.

Med hjälp av syrgas och vätsketillförsel klarar sjukvården de små patienterna väl.

Vanligtvis behöver barnen som smittats vårdas på sjukhus i fem dagar, men en handfull har fått ligga kvar i upp till två veckor. Två barn har fått föras från Västerås för intensivvård till Stockholm.

Dödsfall av viruset är extremt ovanligt i Sverige.Men varje år orsakar det drygt en halv miljon dödsfall bland barn i utvecklingsländer.

– Under de senaste 15 åren har vi haft fem rapporterade dödsfall i Sverige, säger Peter Jotorp.

Viruset har en tendens att slå till extra kraftigt vartannat år. Att det skulle bli en tuff RS-säsong var därför väntat, eftersom smittspridningen var mindre i fjol.

Det går inte att bli helt immun mot RS-viruset och något vaccin finns inte. Förebyggande behandling ges till barn i riskgrupper - till exempel för tidigt födda med lungsjukdom.

Smittan sprids med luftvägssekret vid kontakt med smittade personer eller föremål. På en hård yta kan viruset överleva i flera timmar.

Peter Jotorp rekommenderar därför spädbarnsföräldrar att att vara noga med handhygienen och hålla snoriga storasyskon borta från de mindre barnen så gott det går.

Men smittspridningen varar förhoppningsvis inte så länge till.

– Vi räknar med att virusfallen fortsätter att öka i några veckor till – sedan ska det klinga av, säger Peter Jotorp.

Annons