Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt med skolk från fullmäktige

Skinnskattebergs politiker har hög närvaro i kommunfullmäktige. Att dyka upp handlar i grunden om förtroende gentemot väljarna, tycker Bo Öberg (M), ordförande i fullmäktige.

Annons
Skinnskattebergs kommunfullmäktige består av 31 ledamöter och 20 ersättare. Listan över ledamöter och ersättare som Fagersta-Posten utgått från är från den 26 juni. I talarstolen syns Carina Sándor (FP), kommunalråd.

Fagersta-Posten har undersökt hur många sammanträden Skinnskattebergs förtroendevalda politiker har varit på sedan valet i höstas.

De ordinarie ledamöterna har närvarat på minst fyra av sex möten. Cirka hälften har inte missat ett enda. En av dem är Bo Öberg.

– Har man väldigt stor frånvaro lever man inte upp till förtroendet man fått från väljarna. Då är det frågan om man verkligen ska sitta där, säger han och tillägger:

– Sedan är det ju demokratins grundregel: är man inte där och säger sitt kan man inte gnälla sedan.

Carina Sándor (FP), kommunalråd i Skinnskatteberg, har också varit på alla möten hittills. Även hon betonar vikten av att närvara.

– Det är ju kommunens högsta beslutande församling, och man är vald att företräda medborgarna. Är man borta väldigt mycket från något man är vald till förstår jag om väljarna tappar förtroendet.

Tommy Sunvisson (S), har gått på två av sex möten och är den ordinarie ledamot med sämst närvaro hittills under mandatperioden.

– Det är tidsbrist, allt mellan himmel och jord. Men jag hade det inte så i höstas, då hade jag inte ställt upp i valet, säger han.

Tror du att det kan störa väljare att den man röstat på inte kommer?

– Jag tror inte man tänker så, och jag kommer ju om det kör ihop sig med reserver.

– Jag tror att jag kommer kunna köra som vanligt i höst igen, tillägger han.

Förutsättningarna att närvara i exempelvis fullmäktige är stora, i och med möjligheterna att söka ledigt från jobb till förmån för politiska uppdrag, menar Bo Öberg.

– Dessutom vet man ju så långt i förväg när mötena är.

Om man missar något sammanträde på ett år, är det inte hela världen, menar Bo Öberg.

– Det kan ju komma saker som man måste gå på och det finns ju ersättare.

Närvaron i Skinnskattebergs kommunfullmäktige – hela listan

Ledamöter som har deltagit i sex av sex möten:

Fem av sex möten:

Fyra av sex möten:

Tre av sex möten:

Ett av sex möten (samtliga ersättare):

Noll av sex möten (samtliga ersättare):

Mer läsning

Annons