Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överklagan på vargjakt kan hamna i norr

Nu föreslår Näringsdepartementet att beslut om rovdjursjakt ska överprövas av en enda förvaltningsrätt.

Annons

I år har licensjakten på varg orsakat både debatt och en mängd överklaganden till olika instanser.

Läs mer: Beslut om vargjakt får överklagas i domstol

Nu föreslås det från regeringshåll att det ska göras en ändring i jaktförordningen och förordningen om allmänna förvaltningsdomstolars behörighet, så att beslut om jakt efter de fem stora rovdjuren, björn, varg, järv, lo och kungsörn, ska överprövas av en förvaltningsrätt.

– Det är viktigt att möjligheten att överklaga finns och viktigt att det är tydligt till vilken instans, säger Anna Fridén, enhetschef på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

Enligt förslaget, som skickats ut på remiss från Näringsdepartementet, ska det landa på förvaltningsrätten i Luleå. På detta sätt hoppas departementet att en specialisering kan uppnås.

Läs mer: Ministerns svar om jakten

Exakt vad förslaget, om det går igenom, kan komma att innebära för länsstyrelsens sätt att arbeta är för tidigt att säga.

– Förslaget har kommit till oss på remiss så att vi kan komma med ett yttrande och synpunkter, säger Anna Fridén.

Näringsdepartementet föreslår också att det ska finnas en bestämmelse som anger när beslut om licensjakt efter varg senast ska tas samt att beslut om jakt efter andra arter som skyddas av art- och habitatdirektivet ska överklagas till allmän förvaltningsdomstol.

Läs också: Tacka dödad av vargar

Annons