Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På en vandring om klimat och väder

”Vi hoppas kunna väcka intresse för hur man kan skydda samhällsviktiga verksamheter och kulturarv från extremväder och naturolyckor”, säger Måns Enander, klimatanpassare.

Annons
karta över riskområden. Måns Enander förklarar vad kartan visar. Foto: Cassandra Grönlund

Skinnskatteberg. Under tisdagen presenterade länsstyrelsen en rapport om översvämning och andra klimatrisker som finns i Västmanlands kommuner.

I Skinnskatteberg höll länsstyrelsen en heldag där de bjudit in berörda kommuner och räddningstjänst men även företag för att ta del av rapporten och lära sig att tolka den. Materialet består av en översvämningskartering och en riskanalys som tagits fram av länsstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och SMHI.

– Materialet är tänkt att ge en indikation på vilka väder- och klimatrisker som finns i kommunerna, berättar Jessica Peters, projektanställd för klimatanpassning på länsstyrelsen. Under dagen har besökarna fått ta del av kartorna och under en exkursion runt om i Skinnskatteberg så fick de ta del av och diskutera riskerna som finns där. Både Måns Enander och Jessica Peters på länsstyrelsen tror att kartorna och riskanalyserna kommer att kunna användas inom många områden och verksamheter.

– Det här berör ju inte bara kommunerna, utan även privata fastighets- och markägare och försäkringsbolag, säger Jessica Peters.

Många deltagare. Bland deltagarna fanns kommunpolitiker, räddningstjänst och lokala företagare.
Översvämningskartering. Kartan visar exempel på var det finns översvämningsrisker och miljöföroreningar.
Jessica Peters som jobbar med klimatanpassning.

Mer läsning

Annons