Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Packa bilen rätt för säkerheten

Det är många som inte tänker på hur de packar och fyller bilen till bristningsgränsen. Köregenskaperna förändras när bilen fylls på med flera hundra kilo extra packning. Var på den säkra sidan och packa bilen rätt.

Annons
Allt ska inte bara få plats, det ska packas rätt också.

Bagaget ska placeras in mot baksätet och mot sidorna med det tyngsta bagaget i mitten längst ner i bagageutrymmet.

Undvik att packa tunga lösa saker ovanför ryggstödshöjd liksom på hatthyllan eftersom de kan flyga fram. Lägg ner föremål som kan välta och ha så få lösa föremål i bilen som möjligt.

–  Det är viktigt att man tänker på att även lätta lösa föremåls vikt ändras rejält vid inbromsning eller vid kollision. Ha mobiler i byxfickan och vattenflaskor placerade på golvet eller i stolsryggen, säger Jessica Källman, pressansvarig på försäkringsbolaget If.

Föremålets vikt ändras dramatiskt om du krockar. En väska som normalt väger 10 kilogram, väger 400 kilogram vid en krock i 50 kilometer i timmen. I 100 kilometer i timmen väger väskan hela 1 600 kilogram.

När du packar bilen väldigt tungt kan du behöva justera lufttrycket i däcken. Och när du ändå ska ut och fara är det viktigt att göra en yttre- och inre säkerhetskontroll. Jessica Källman tipsar även om att man ska kolla upp vad ens försäkringar täcker.

Annons