Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Packa säkert inför semesterresan

Alla som någon gång rest på semester med bil vet att det kan uppstå lite problem när all packning plus familjen ska tryckas in. Felpackat bagage kan vara farligt, så lägg lite tid på att packa säkert.

Annons
Packa rätt är inte alltid lätt.

Att packa säkert kan vara bra att kunna även vid andra tillfällen då du måste ha med dig mycket bagage i bilen. I en personbil kan felstuvat bagage komma farande som projektiler vid häftiga inbromsningar. Därför ska du aldrig förvara lösa föremål på hatthyllan eller tungt bagage ovanför ryggstödet, även om det finns skyddsnät. Ställ inte bagage så det kan tippa och packa lasten längs mot ryggstödet och sidorna.

Surra fast på taketFör att få med sig allt lastar många även på bilens tak. Använder du takräcke ska du se till att lasten är fastsurrad ordenligt så den klarar rörelser i alla riktningar. Kör du med takbox, se till att bagaget sitter fast så det inte kan börja röra sig inne i takboxen.

Tänk på att bilen kan bli vinglig att köra om du lastar för tungt på taket. Kolla vilken maxvikt din bil klarar, takboxens vikt ska räknas in. Även passagerare i bilen ingår i maxvikten.

Och kör inte runt med en tom takbox på taket, takboxen gör att bilen drar mer bensin. Så det är värt besväret att ta ned den när den inte används.

Överpacka inte husvagnenMer än hälften av alla husvagnar har överlast och var femte är överlastad. Det visade en undersökning som Bilprovningen genomförde tillsammans med Caravan Club i våras. Att lasta husvagnen med för många kilon är ett vanligt misstag. Husvagnar är tunga, för att du ska få dra den med ditt B-körkort är har de flesta liten maximilast eftersom tjänstevikten är så hög. I vissa fall får du bara lasta husvagnen med 30 kilo, och då ska vatten och gas räknas in.

Kolla kultrycketLasten ska ligga så när husvagnens axel som möjligt. När du har lastat klart måste du kolla att du har rätt kultryck. Är kultrycket för högt blir bilen överstörd, är det för lågt blir den understyrd. Vilket kultryck som gäller står i registreringsbeviset. Felaktigt kultryck kan ändra bilens köregenskaper så till den milda grad att hela ekipaget välter.

Annons