Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partierna positiva till vindkraftverk

VKS Vindkraft berättade om vindkraftsprojektet Målarberget för Norbergs kommunfullmäktige under måndagen.

Annons
Lars Gustafsson (PNF):– Vi är för. Vi får se hur det blir. Det är framtidens melodi om man säger så. Vi måste ta vara på all kraft vi kan ha. Man vet inte hur det går med kärnkraften och allt sådant där. Vi måste ta vindkraften också. Man får avvakta och se hur det går.

Fredrik Sander, projektledare vid VKS Vindkraft, berättade om var vindkraftsprojektet är i dag.

Han hade fått tio minuter på sig och var ombedd att rikta in sig på buller och skugga från vindkraftverken.

– Det finns begränsningar för hur länge en fastighet får ligga i skugga och i vårat fall finns det en fastighet som ligger på gränsen, säger Fredrik Sander.

När presentationen var klar frågade Kent Persson (V) hur pass mycket skugga det rörde sig om. Lars Laurin vid VKS Vindkraft svarade på frågan.

– Det rör sig om 2-3 minuter om dagen. Vid beräkningarna är det vintertid då det är långa skuggor och vi får heller inte ta hänsyn till några träd som står emellan, säger Lars Laurin.

Företaget fick även frågan om det kommer finnas någon bygdepeng som förekommer vid andra vindkraftsprojekt. Det innebär att lokala byalaget får en ersättning från vindkraftverkens vinst.

– Bygden får komma till oss och ställa frågan. Vi kommer inte ta upp det även om vi är öppna för en diskussion. Det har med mutor och otillbörlig påverkan att göra. Men vi kan tänka oss det, säger Fredrik Sander.

Kent Persson (V):– Ja, det tycker jag om det inte föreligger några hinder från myndigheterna. Vi kommer behandla det här på kommunstyrelsen och sedan fullmäktige. Vi har inte diskuterat det här internt i Vänsterpartiet än men våran ingång i det här är att finns det möjligheter så är det helt okej att bygga.
Heikki Kärpälä (SD):– Nej och inte om de inte kan finansiera nedmonteringen. Det är det jag hakar mig mest upp på. Om de bygger med hjälp av statliga bidrag så kan de i stort sett bara lämna. Så blir det kommunens ansvar att stå för återställningen av marken. Det vore bra om de avsatte pengar så det finns för nedmonteringen.(Not: i en tidigare version av artikeln har det felaktigt stått att SD varit för vindkraftsparken. SD har reserverat sig mot tillstyrkandet i kommunstyrelsen)
Olle Rahm (S):– Ja, det var vi överens om tidigare och det har inte ändrats. Sen får vi se vad utredningen blir. På något sätt upplever jag att vi har en tanke om att utöka vindkraftverken i Sverige och hitta ersättningar till den produktion vi har i dag. Svårigheten är att hitta ställen där man inte stör någon.
Pieternella van Beek (MP):– Ja. Vi är för förnyelsebar energi. Alla alternativ är bättre än kärnkraft. Jag tycker att föredraget inte sa så mycket. Det var bara en powerpoint-presentation. Nu lutar det åt att det ska bli ja i beslutet. Men jag har inte hört så mycket nackdelar.
Mats Johansson (M): – Jo, man ska få bygga vindkraftverk. Det är miljövänlig energi och är det på ett ställe där det blåser bra så är det bra om man kan ha vindkraft där också. Jag tycker absolut att vi ska tillåta vindkraft i Norberg. Man får försöka ta hänsyn till närboende och så.
Stig Holmberg (C): – De har så kommit med långt med projekteringen av vindkraften att jag tycker att det kan de få bygga. Sen finns det de som vill stoppa och det får man ha förståelse för. Det är ofta så ”att det ska vara vindkraft men inte där jag bor”.
Marie-Louise Murray (L): – Jag vill först kolla med mina partikollegor hur vi ställer oss i den här frågan.

Vindkraftsparken

VKS Vindkraft Sverige AB vill bygga 39 vindkraftverk i östra delarna av Norbergs kommun och även in i Avesta kommun.

Processen har kommit så långt att ansökan är kun-gjord och nu ska Miljöprövningsdelegationen vid Uppsala länsstyrelse hämta in yttranden från allmänhet och myndigheter.

Norberg och Avesta kommuner ska ta ställning till om vindkraftsparken ska få byggas eller inte. Det så kallade ”kommunala vetot”. Norbergs kommun ska fatta beslut om kommunen går med på bygget på fullmäktigemötet den sjunde mars.

Mer läsning

Annons