Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pekar på vilka fel som begicks vid branden

Det är främst ledningsarbetet som kritiseras i statens utredning om den stora skogsbranden.

Annons
Den rapport som Aud Sjökvist lämnat till regeringen i förra veckan pekar på många brister. Men frivilligas stöd lyfts fram som något mycket värdefullt. En samlad koordinerad ledning och att kraftiga resurser, om än sent, sattes in beskrivs som andra framgångsfaktorer.

Nyligen blev statens rapport om den stora skogsbranden i augusti förra året färdig.

Den 288 sidor långa utredningen visar bland annat att riskbedömning i samband med utlarmning av räddningstjänsten i brandens inledande skede saknats. 

Räddningstjänsten var kraftigt försenad till platsen av flera orsaker. När styrkan nådde brandområdet märktes fort att förstärkningar behövdes. Branden spred sig och i stället för att få den under kontroll tvingades räddningstjänsten att ”jaga” den. Enligt rapporten har det framkommit att samordning och kommunikation mellan luftburna resurser, ledning och markresurser hade brister.

Mälardalens brand- och räddningsförbund är enligt Åke Broman, räddningschef på MBR, blandde tolv största brandförsvarsförbunden i landet. Det finns drygt 130 organisationer i landet som är mindre.

– Jag tror inte att någon annan hade fixat skogsbranden bättre. Frågan är hur de mindre tar till sig utredningen nu. I Skinnskatteberg finns exempelvis en enda heltidsanställd. Hur långt kan man förbereda för en katastrof? Någon ska ju betala också, säger han.

– Om vi verkligen ska komma någon vart måste man även jobba på det från regionalt och statligt håll, säger Åke Broman.

Flera av myndigheterna i insatsen har efteråt konstaterat att man inte hade beredskap eller erfarenhet att hantera en större skogsbrand. Det har inte heller funnits med i myndigheternas riskbedömningar.

– Nu ska vi gå vidare med förbättringsåtgärder så att vi kan hantera framtida olyckorpå ett bättre sätt, säger Anders Ygeman (S), inrikesminister.

Länsstyrelsen avvaktade nästan fyra dygn med att sammankalla länets samrådsforum för information och samordning vid kriser.

Kritiken mot kommunerna är att deras insatser, utöver kommunal räddningstjänst, påbörjades ganska sent. Inte heller hade kommunerna behandlat risken för en större skogsbrand och konsekvenserna för kommunen och invånarna av en sådan händelse. Det fanns ingen planering för evakueringar och tillfälliga boenden, enligt rapporten.

Åsa Eriksson (S), Norbergs kommunalråd, tycker att rapporten är tydlig och att det är bra att den vågar peka på sådant som borde ha skötts bättre, i den turbulens som rådde.

– Goda kontaktvägar till organisationer och myndigheter visade sig vara väldigt viktigt. Kriser inträffar även efter att telefonväxlar stängt, säger hon.

Annons